Zemaljski muzej BiH: Smanjenje dugovanja i nezadovoljavajuća posjećenost

N. P.
Zemaljski muzej BiH: Smanjenje dugovanja i nezadovoljavajuća posjećenost
Foto: Admir Kuburović / Radiosarajevo.ba / Zemaljski muzej BiH: Smanjenje dugovanja i nezadovoljavajuća posjećenost
U Zemaljskom muzeju Bosne i Hercegovine danas je održana konferencija za medije na kojoj su predstavljeni rezultati poslovanja u toku 2018. godine.

Vršilac dužnosti direktora Mirsad Sijarić kazao je kako su se u protekloj godini bavili bazičnim pitanjima i aktivnostima kojim su sanirali loše stanje infrastrukture, te obnovili i uveli u funkciju nove izložbene prostore i poboljšali uvjete za posjetioce i uposlenike ove ustanove.

"U protekloj godini  okončan je trogodišnji, vrlo uspješni projekt podrške i treninga stručnjaka za konzervaciju i restauraciju, uz veliku pomoć italijanskih institucija. Također, privodimo kraju i projekt 'Preventivna konzervacija zbirku Zemaljskog muzeja BiH' koji je finansirala Ambasada SAD-a u BiH. Kada se okonča ovaj započeti projekt, ostvarit će se preduvjeti za konačnu realizaciju stalne postavke 'BiH u prahistorijsko doba', najveće i vjerovatno najvažnije stalne postavke Zemaljskog muzeja BiH koja je javnosti nedostupna od 1992. godine", naveo je Sijarić.

Dodao je i to, da se pripremaju za temeljito saniranje stolarije i elektroinstalacija, čije loše stanje ugrožava sigurnost objekta i muzejskih eksponata, te da ga posebno raduje ostvarena saradnja s pariškim muzejom Louvreom, s čijim stručnjacima zajedno rade na pitanjima inventarizacije, preventivne konzervacije i razvoja vlastitih resursa.

"Zadovoljstvo nam je objaviti da je dug Zemaljskog muzeja Bosne i Hercegovine prema uposlenicima i Poreznoj upravi FBiH drastično smanjen. S prvobitna četiri miliona maraka duga koji je zabilježen prije tri godine, trenutno iznosi 608 hiljada KM, što znači da bismo ovim tempom saniranja duga, tokom naredne godine mogli pozitivno poslovati", istakao je Sijarić.

Svi uposlenici Zemaljskog muzeja BiH u toku 2018. godini učinili ogroman napor kako bi održali korak s naučnim, vaspitno-obrazovnim i muzeološkim poslovima, koji su rezultirali brojnim publikacijama, izložbama, predavanjima i međunarodnim saradnjama.

Iako je Zemaljski muzej na listi Nacionalnih spomenika, uprkos smanjenju velikih dugovanja broj posjetilaca je i dalje nezadovoljavajući, te sporo raste, a najviše je zabilježen dolazak stranih turista.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije