Zemaljski muzej BiH: Čuvar naše historije obilježava 131. rođendan

Radiosarajevo.ba
Zemaljski muzej BiH: Čuvar naše historije obilježava 131. rođendan
FOTO: Radiosarajevo.ba / Zemaljski muzej BiH
Jedna od najznačajnijih kulturnih institucija u Bosni i Hercegovini 1. februara obilježava 131. godina svog rada i postojanja.

"S velikim zadovoljstvom pozivamo vas da nam se pridružite 1. februara 2019. godine na svečanom obilježavanju 131. godišnjice postojanja i djelovanja ove značajne institucije. Pozivamo vas da od 10:00 do 21:00, uz besplatan ulaz i brojne sadržaje, zajedno s nama proslavite obljetnicu našeg Muzeja", najavili su iz ove institucije. 

Tokom cijelog dana suvenirnica Zemaljskog muzeja BiH će biti otvorena za sve one koji žele kupiti neke od suvenira i publikacija Zemaljskog muzeja BiH.

Kupovinom suvenira i publikacija direktno pomažete rad Zemaljskog muzeja BiH, ali i zaštitu kulturno-historijskog naslijeđa Bosne i Hercegovine.

Od kada je odlukom tadašnje Zemaljske vlade Muzej osnovan kao samostalna državna ustanova, te 1. februara 1888. godine i zvanično otvorio svoja vrata, razvijao se do statusa najvažnije savremene naučno-obrazovne i kulturne institucije u Bosni i Hercegovini.

Iako se posljednjih godina suočava sa izuzetno velikim izazovima koje pred njega stavlja žalosna politička realnost današnje BiH, kolektiv Zemaljskog muzeja BiH opredijeljen je da održi i unaprijedi tradiciju koju uspješno baštini već 131. godinu.

Program

12:30-14:00 Izložen original Sarajevske hagade
13:00-14:00 Potraga za blagom** (korisnici Centra za zdravo starenje)
14:00-16:00 Kazivanje o društvenom i porodičnom životu*** (korisnici Centra za zdravo starenje, uz moderiranje od strane bivših i sadašnjih kustosa Odjeljenja)
15:00 Otvorenje izložbe „Tri života Sarajevske hagade“, autora dr. Aleksandra Bunčić i dr. Mirsad Sijarić
19:00 Promocija novog izdanja Sarajevske hagade
19:30-21:00 Izložen original Sarajevske hagade

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije