Zavirili smo na probu pred koncert: Na programu Mozart i Beethoven

V.A.Z.
Zavirili smo na probu pred koncert: Na programu Mozart i Beethoven
Foto: Samir Leskovac / Radiosarajevo.ba / Atmosfera s probe Sarajevske filharmonije
Večeras, s početkom u 20 sati, publika u Sarajevu ima priliku doživjeti muziku Mozarta i Beethovena u izvedbi Sarajevske filharmonije

U prvom dijelu koncerta, slušat ćemo jednog od  najpoznatijih evropskih solista na Horni, gosta iz Slovenije Boštjana Lipovšeka. 

On će izvesti Koncert za hornu i orkestar br. 3 i Rondo KV 371 Wolfganga Amadeusa Mozarta.  U razgovoru uoči večerašnjeg nastupa, pitali smo solistu o  literaturi za ovaj instrument koji je kod Mozarzta bio veoma prisutan.

"Mi, hornisti, imamo veliku sreću da je Mozart napisao čak četiri koncerta za rog. Fagot ima jedan koncert, klarinet jedan, oboa jedan i još jedan koji ima svoju verziju i za flautu, flautisti još jedan, trombon ima samo jedan solo u Requiemu... a mi hornisti čak četiri. Evo zašto - još Mozartov otac je bio veoma blizak sa jednim lokalnim hornistom koji se, osim muzikom, bavio i biznisom. S novcem Wolfgangovog oca on je otvorio prodavnicu sira. Vjerovatno su tih godina pomalo svirali, a pomalo se bavili biznisom. Ali on je bio veliki virtuoz - zvao se Ignaz Leutgeb i njemu trebamo zahvaliti za sva djela u kojima se horna tako obilato koristi".

Ovaj umjetnik objasnio nam je i zašto je Sloveniji horna tako popularan instrument: 

"Ima to veze s Austrougoarskom, konkretno, s pokrajinom Bohemiom (pokrajinom između Češke i Austrije) iz koje su dolazili veoma bitni kompozitori za razvoj puhačke scene. Taj češki utjecaj je došao do Slovenije i proširio se cijelom teritorijom, tako da danas u svakom mjestu postoji puhački orkestar koji njeguje tu tradiciju".

Tokom svog boravka u Sarajevu, Boštjan Lipovšek je održao i radionicu za učenike i studente horne, u organizaciji Fondacije za muzičke umjetnosti. Tako su domaći muzičari imali priliku usavršiti svoju umejtnost uz pomoć ovog značajnog soliste.  

Atmosfera s probe Sarajevske filharmonije - undefinedRadionica Boštjana Lipovšeka za učenike i studente horne 

 Kao dirigent na večerašnjem koncertu, pred orkestrom je ponovo dragi gost iz Japana, maestro Toshio Yanagisawakoji već neko vrijeme vodi Filharmoniju Kosova, počasni je dirigent Sinfoniette Beograd, stalni gost dirigent Simfonijskog orkestra Niš, a ranije je vodio Makedonsku filharmoniju.

S nestrpljenjem očekujemo izvedbu znamenite Beethovenove Pete simfonije, koju je Yanagisawa izabrao za ovaj koncert. 

"Koncert ćemo otvoriti Egmont uvertirom, a u drugom dijelo odsvirat ćemo simfoniju. To je djelo koje svaki kompozitor treba znati da diriguje i treba dirigovati. Ja sam je možda do sada izveo preko stotinu puta, ali svaki put pronađem nešto novo", kaže nam ovaj dirigent koji je studij orkestarskog dirigovanja završio je na Ecole Normal de Musique de Paris kod profesora Yutaka Sado i Kazushi Ono.

Ulaznice za koncert Sarajevske filharmonije, koji je na programu u četvrtak 21. februara u 20,00 u dvorani Narodnog pozporišta u Sarajevu, možete kupiti na blagajni ove institucije. 

Pogledajte nekoliko kadrova koje smo snimili na probi pred večerašnji koncert. 

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije