Zatvaranje 35. Sarajevske zime uz koncert mladog pijaniste Nadira Hošića

Radiosarajevo.ba
Zatvaranje 35. Sarajevske zime uz koncert mladog pijaniste Nadira Hošića
Sarajevska zima / Nadir Hošić

Jedan od završnih događaja 35. izdanja Međunarodnog festivala "Sarajevska zima" obilježit će koncert Nadira Hošića, jednog od vodećih bosanskohercegovačkih pijanista mlađe generacije, dobitnika drugog mjesta na takmičenju „Ischia International Piano Competition“ u Italiji koje je održano pod pokroviteljstvom Alink-Argerich fondacije čuvene Marte Argerich 2018. godine. Ovom prilikom Hošić je sarajevskoj publici predstaviti svoje interpretacije djela Rameaua, Bacha, Mozarta, Beethovena, Chopina i Ravela.

Hošić je student treće godine klavira na Muzičkoj akademiji Univerziteta u Sarajevu, u klasi istaknutog pijaniste i pedagoga van. prof. Dragana Opančića.

Rođen je 1997. godine u Sarajevu. Klavir počinje svirati u klasi prof. Elme Kraišnik, u Osnovnoj muzičkoj školi Ilidža. Srednju muzičku školu Sarajevo upisuje u klasi prof. Vedrane Mujkić. Tokom školovanja ostvario je brojne nagrade u BiH i intostranstvu, među kojima se posebno izdvaja drugo mjesto na prestižnom takmičenju „Ischia International Piano Competition“ u Italiji.

Uz niz samostalnih recitala, u njegovoj koncertnoj karijeri posebno se ističe njegov nastup sa Sarajevskom filharmonijom u okviru zatvaranja festivala „Majske Muzičke Svečanosti“ u Narodnom pozorištu 2017. godine, pod palicom dirigenta Fuada Šetića.

Realizaciju zajednički ostvaruju Sarajevska zima i Muzička akademija Univerziteta u Sarajevu.

Ulaz na ovaj vanredni umjetnički događaj je slobodan, te se sarajevska publika poziva da ostvarenjima mladog pijaniste u što većem broju svjedoči u četvrtak, 21. marta u 18 sati u sali Doma Oružanih snaga Bosne i Hercegovine.

Program koncerta

Johann Sebastian Bach: Toccata u e-molu BWV 914 (1710)
Ludwig van Beethoven: 32 Varijacije WoO 80, c-mol (1806)
Maurice Ravel: Pavane pour une infante défunte (1899)
Jean Philippe Rameau:  Piéces de Clavecin - Les Cyclopes (1724)
Wolfgang Amadeus Mozart: Sonata za klavir K. 457, c-mol (1784)
Frédéric Chopin: Poloneza op. 44, fis-mol (1840–41)

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije