WARM festival: U znaku dvije izložbene fotografije

Radiosarajevo.ba
WARM festival: U znaku dvije izložbene fotografije
U petak 1. jula, u 9 sati u kinu Meeting Point, WARM Festival započet će online seminarom i interaktivnom online konferencijom o filmu na kojoj će, uz vodstvo moderatora P. Lowea i M. Deghati, autori prikazivanih filmova diskutovati o svom radu.

Program će se nastaviti u 11 sati konferencijom “Civili uhvaćeni između džihadizma i državne represije: rušenje mitova“, dok će filmski dio programa činiti projekcije filmova Shooting Holyland autora Gilada Barama i Syrian Love Story Seana McAllistera.

U 18 sati, treći WARM festival obilježit će dvije izložbe fotografija koje će se održati na Akademiji likovnih umjetnosti, a radi se o Nota Roja meksičkog fotografa Bernandina Hernandeza te Between Headlines, grupe meksičkih fotografa.

Konferencija “Civili uhvaćeni između džihadizma i državne represije: rušenje mitova“ održat će se u partnerstvu sa organizacijom Amnesty International, a učešće će uzeti filmski režiser Marcel Mettelsiefen, novinar Le Mondea Remy Ourdan , viša savjetnica organizacije Amnesty International Donatella Rovera, fotograf Laurent Van der Stockt te moderatorica Maral Deghati (WARM Fondacija).

Češki film Shooting Holyland publici predstavlja jedinstven uvid u kreativni genij češkog fotografa Josefa Koudelke. Reditelj Gilad Baram prati Koudelku na njegovom putovanju kroz Izrael i Palestinu dok traži one nedostižne trenutke kada se fotografija pojavljuje. Projekcija filma zakazana je za 15 sati.

Ostvarenje Syrian Love Story, čija projekcija počinje u 21 sat, donosi priču o Ameru i Raghdi, prijateljima i ljubavnicima koji su se upoznali u sirijskoj zatvorskoj ćeliji prije 15 godina. Sniman pet godina, ovaj film prikazuje njihovu nevjerovatnu odiseju do političke slobode. Za Amera i Raghdu to je putovanje nade, snova i očaja.

Priču o Acapulcu, meksičkom gradu u provinciji Guerrero koji je u velikoj mjeri bio najdraži obalni grad za američki jetset, te popularno odredište za odmor - a danas jedan od najopasnijih gradova, predstavit će izložba fotografija Nota Roja.

U istom terminu, publika će moći pogledati i izložbu Between Headlines čiji su autori Dominic Bracco, Yael Martiney, Jeremz Relph i Monica Alcazar-Duarte, koja okuplja radove četvoro fotografa koji kroz svoj rad izazivaju načine na koji pojmimo osjećaj za mjesto. Svi vrše refleksiju na to kako moderno društvo procesuira informacije i podstiču svoju publiku da razmisle o subjektu u konfliktu i njegovim efektima sa jednog drugačijeg gledišta.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije