Vrijeme za igru Jacquesa Tatija otvara 14. Pravo Ljudski Film Festival

Radiosarajevo.ba
Vrijeme za igru Jacquesa Tatija otvara 14. Pravo Ljudski Film Festival
FOTO: Pravo Ljudski / Vrijeme za igru Jacquesa Tatija

Pravo Ljudski Film Festival bit će otvoren 27. novembra u kinu Meeting Point francusko-italijanskim filmom Vrijeme za igru reditelja Jacquesa Tatija.

Svojevrsni nastavak velikog hita Moj ujak u kojem Tati reprizira ulogu gospodina Hulota, Vrijeme za igru ambiciozan je i riskantan rad koji istražuje dehumanizirajuću moć tehnologije. Hulot kreće na sastanak sa američkim zvaničnikom u nadi da će dobiti posao u futurističkom Parizu. Na putu sreće grupu turistkinja, a potom izbija pravi haos.

Za ono vrijeme (1967. godina) neobično skup i perfekcionistički, film je doživio finansijski fijasko, ali njegova estetika, naročito vizija visokotehnološkog megapolisa sagrađenog od stakla, čelika i ravnih linija, zadržava vrijednost i danas. Isto važi i za poruku, ustvari, pitanje, aktuelnije no ikad – šta se događa sa ljudskim životom kada ga preuzme tehnologija?

Reditelj, glumac i pisac Jacques Tati je autor tek nekoliko filmova, no ipak je ostao upisan u panteon filmskih genija. Njegov pomalo naivni i simpatični gospodin Hulot postao je simbol neuništivog ljudskog duha u epohi ubrzane modernizacije.

"Festival zatvaramo najnovijim filmom portugalskog reditelja Pedra Coste, Vitalina Varela", saopćili su organizatori.

Vrijeme za igru Jacquesa Tatija  - undefinedFoto: Pravo Ljudski: Vrijeme za igru Jacquesa Tatija

Nagrađen Zlatnim leopardom za najbolji film, te Leopardom za najbolju glumicu filmskog festivala u Locarnu, Vitalina Varela priča priču o pedesetpedogodišnjoj ženi sa Cape Verdea koja stiže u Lisabon tri dana poslije muževljeve smrti. Vitalina je svoju avionsku kartu čekala 25 godina – naime, toliko dugo je čekala i glas od muža koji joj je ostavio samo neispunjeno obećanje o zajedničkom životu u Lisabonu. Sada se mora suočiti sa žalošću, izdajom i razočarenjem.

Pedro Costa je autor filmova Blood, Down to Earth, In Vanda’s Room, Colossal Youth i Horse Money. Kritičari ga nazivaju filmskim Samuelom Beckettom, a njegov trajni umjetnički interes su ljudi koji žive na margini društva.

14. Pravo Ljudski Film Festival održava se od 27. novembra do 2. decembra. Ulaz na sve festivalske projekcije je slobodan.

Dobrodošli/e!

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije