Vrhunska djela Safeta Zeca i Aleksandra Hemona u specijalnom programu konferencije

Radiosarajevo.ba
Vrhunska djela Safeta Zeca i Aleksandra Hemona u specijalnom programu konferencije

Kako bi spojili najveće naučnike i eksperte iz Bosne i Hercegovine, regije i svijeta, bez obzira na njihovu adresu stanovanja, te omogućili da svoje znanje, iskustvo i stručnost podjele sa kolegama i studentima, bosanskohercegovačko-američka akademija umjetnosti i nauka (BHAAAS), već deset godina organizira konferenciju pod nazivom Dani BHAAAS.

10. Dani BHAAAS: Od milijarditog dijela sekunde do kriptografije i kompleksnosti

Konferencija koja se već odavno se nalazi u kalendarima mnogih vrhunskih stručnjaka ne samo iz BiH, već i cijelog svijeta, stekla je renomirani status kao najveći naučni događaj na Balkanu.

Ismar Volić: Ugledni profesor matematike iz Bostona, ponovo u BiH

Ovogodišnji 10. Dani BHAAAS održat će se od 21. do 24. juna na Jahorini, a očekuje se da će prisustvovati više od hiljadu sudionika, uključujući 300 predavača u dvadeset sedam simpozija iz medicine i tehničkih, prirodnih, društvenih i humanističkih nauka.

BHAAAS Dani Poster.jpg - undefined

FOTO: BHAAAS

“Osnovni cilj Dana BHAAAS je spajanje dijaspore i BiH kroz nauku, umjetnost i kulturu i tu smo misiju definitivno ostvarili. Izgradili smo jake mostove BiH sa Sjevernom Amerikom, te sa zemljama u regionu, dijasporom i cijelim svijetom. Postali smo veliki i iskreno, sada je već teško naći grad u BiH koji bi bio domaćin skupu kapaciteta kao što je ovaj. Konferencija na Jahorini, sada sa ponosom mogu najaviti, biće najveća do sada”, kaže dr Nirvana Pištoljević, predsjednica BHAAAS-a i dodaje:

“Nismo ni sanjali da ćemo narasti u najveću naučnu, interdisciplinarnu konferenciju na Balkanu. Ako smo u Neumu i Tesliću imali oko 600 do 1000 učesnika, ove godine ćemo kroz + pet dana konferencije, imati preko 300 predavača, što znači da ćemo uveliko prijeći 1000 učesnika, koji dolaze iz svih dijelova svijeta. BHAAAS Dani su postali impresivni i nastojaćemo da svaka naredna godina bude još i bolja."

Pored toga što su se Dani BHAAAS profilirali kao najveći naučni skup na Balkanu, ovogodišnji program pretenduje da konferenciju uvrsti i u jedan od najvećih kulturnih događaja u regionu. Tako će biti upriličena izložba doajena bh. slikarstva Safeta Zeca, kao i pozorišna predstava Knjiga mojih života, nastala kao teatarska adaptacija autobiografske zbirke kratkih priča bosanskohercegovačkog - američkog književnika Aleksandra Hemona. Tu su i koncert  Sarajevske filharmonije, izložba Sjećanja na kamen…

"Zbog programa sam naročito ponosna na 10. Dane BHAAAS. Nekad je ova manifestacija bila rezervirana isključivo za naučne skupove, no mi danas s ponosom možemo reći da, uz sav ovaj kulturni program, BHAAAS potpisivanje sporazuma o saradnji sa Kamernim teatrom 55, višegodišnja saradnjom sa Sarajevskom filharmonijom, Zemaljskim muzejom u Sarajevu i međunarodnim festivalom srednjoškolskog teatra Juventafest, te organizacijom izložbi, otvaramo novo poglavlje za BHAAAS”, kaže Pištoljević i naglašava da je za organizatore Dana BHAAAS velika čast saradnja sa Safetom Zecom koji će upriličiti izložbu svojih radova, ali i postati počasni član Akademije.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije