Vrace oživljavaju: Kultna predstava "Ay, Carmela" na čarobnom prostoru

S. H.
Vrace oživljavaju: Kultna predstava "Ay, Carmela" na čarobnom prostoru
Foto: Dženan Kriještorac / Radiosarajevo.ba / Najava kultne predstave na spomen-parku Vraca

Izvedbom kultne predstave Sarajevskog ratnog teatra "Ay, Carmela" oživjet će živopisna tvrđava na spomen-parku Vraca.

Ideju o pokušaju oživljavanja spomen-parka dao je zamjenik gradonačelnika Grada Sarajeva Milan Trivić koji je želio da predstava koja je utkana u identitet grada bude simbolično izvedena povodom Dana pobjede nad fašizmom.

"Predstava će biti posvećena žrtvama čija su imena ispisana na spomen-obilježju Vrace", rekao je Trivić na današnjoj konferenciji za medije.
 
Predstava Jose Sinisterrae reditelja Roberta Raponje u kojoj igraju Selma Alispahić, Dragan Jovičić i Jasenko Pašić bit će izvedena u srijedu, 15. maja u 21 sat. Pomjeranje predstave izvršeno je zbog vremenskih neprilika.

Direktor Sarajevskog ratnog teatra Aleš Kurt istakao je kako se na ovaj datum svake godine podsjećamo koliko su ratovi katastrofalni.

Dodao je također kako Sarajevo ima nekoliko čarobnih prostora baš poput spomen-parka Vraca, te kako je krajnje vrijeme da mu vratimo funkciju.

Velika akcija čišćenja u Sarajevu: Uređuje se Spomen-park Vraca

Akcija čišćenja Spomen-parka Vraca: Uklanjanje grafita, smeća i rastinja

Kurt je istakao i kako su ulaznice za predstavu besplatne, ali je broj mjesta ograničen, te je potrebno izvršiti rezervaciju.

Prednost za odigravanje predstave imaju porodice žrtava.

Glumica Selma Alispahić podsjetila je kako se ova kultna predstava izvodi već dvadeset godina, te kako više nije samo predstava, nego i misija kako umjetnika, tako i SARTR-a.

"Ona je krik umjetnika protiv strašnog fašizma. Ponosni smo što smo je igrali u 25 gradova u BiH, prekko 40 gradova zemalja i regije", rekla je Alispahić osvrnuvši se kako Vrace nisu bile samo stratište, već i mjesto sa kojeg su građani ubijani za vrijeme posljednjeg rata.

Alispahić je istakla i kako žele ovom predstavom poslati poruku mladima i pokazati da umjetnost treba govoriti o ovome.

Glumac Dragan Jovičić rekao je kako osjeća dug prema onima koji su dali život za borbu protiv fašizma i u odbrani Sarajeva, stoga će za njih raditi ono što najbolje zna - glumiti.

Medijima se obratila i Sarajka Nataša Tabori čija je pranona ubijena na Vracama. Tabori je rekla kako sa obje strane porodice ima žrtava, te kako joj zbog toga Vrace neizmjerno znače.

Trivić je najavio kako naredne godine u Sarajevo dolazi 100 hiljada turista iz Kine koji žele doći na Vrace.

On je rekao da su prije posljednje akcije čišćenja Vrace bile poprište vandalizma i sramota ovoga grada, te kao se sada konačno vraćaju građanima.

Na Vracama će, kako je najavio, biti postavljeni i čuvari kao i videonadzor.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije