Vikend festival: Mladi u borbi protiv instrumentalizacije književnosti

Radiosarajevo.ba
Vikend festival: Mladi u borbi protiv instrumentalizacije književnosti
Književnost susreta / Izložba 'Selfie s knjigom'
Ovaj vikend u Sarajevu je protekao u znaku književnosti, gdje je održan prvi bosanskohercegovački festival književnog aktivizma Književnost susreta.

“Sve planirane aktivnosti smo uspješno realizirali. Pjesnik Srđan Gagić je imao odličnu sarajevsku promociju zbirke pjesama ‘Deca u izlogu’ i hrestomatije ‘Meko tkivo’. Govorili smo o poeziji, te o akademskom pisanju. Predstavili dvije vrijedne publikacije - zbornik naučnih radova konferencije Književnost susreta, te časopise Slovo i Poezija. Posebno sam sretan jer sam radio s mladim i talentovanim ljudima na radionicama pisanja. Kroz pet radionica koje smo imali za ova tri dana pisali smo priču o djeci s poteškoćama u razvoju. Polaznici i polaznice su na kraju radionica imali odlične napisane priče. Kao predsjednik organizacijskog odbora zaista sam zadovoljan održanim festivalom”, rekao je za portal Radiosarajevo.ba Anes Osmić, jedan od organizatora festivala i glavni urednik Zbornika Književnosti susreta.

 
Festival je otvoren izložbom fotografija "Selfie s knjigom" u Kriterionu koja je bila rezultat kampanje koja je prethodila festivalu kojom su ovi mladi ljudi nastojali promovirati čitanje i pisanje na društvenim mrežama.
 

Nakon izložbe, održana je promocija knjige Srđana Gagića i hrestomatija mladih pjesnika s prostora bivše Jugoslavije do 30 godina.

Prvog dana festivala održan je i razgovor o poeziji danas, ali i promocija filma ‘Portret’ autora Ismira Bučana.
 

Drugog dana festivala, u caffe Theatru promoviran je zbornik naučnih radova prve i druge naučne konferencije Književnost susreta, koju je promovirao član redakcije Vedad Jusić i pritom predstavio radove studenata objavljene u ovom zborniku. U zborniku se mogu pronaći zanimljive teme iz oblasti jezika i književnosti. A promovirano je i Slovo, časopis studenata i studentica Filozofskog fakulteta u Sarajevu.
 
“Na ovom festivalu, kao i na predstavljanju zbornika, često smo čuli termin instrumentalizacija književnosti u neke druge, često nečasne svrhe. Upravo od toga smo željeli predstaviti Slovo, jer ono nastaje kao odgovor takvoj praksi po kojoj su u akademskom krugu podijeljeni časopisi između akademskih klanova, a gdje studenti nisu mogli objaviti svoje radove. Kroz rad na ovom časopisu, uvjerili smo se da su mnogi studentski radovi bolji od visoko akademskih radova. Slovo je objavilo više od 60 radova, od 45 autora iz 6 zemalja, iz nekoliko oblasti humanističkih nauka i time omogućilo višeaspektno tumačenje i pregled različitih stavova”, rekao je za Radiosarajevo.ba glavni urednik časopisa Suad Beganović

U nastavku festivala govorilo se o akademskom pisanju i projektu koji će uskoro biti objavljen Kome i zašto pišu univerzitetski profesori?, u kojem su Amela Balić i Armin Stefanović analizirali radove univerzitetskih profesora iz Graza i Republike Srpske.

Festival je završen danas druženjem u caffeu Hag.

Medijski pokrovitelj festivala bio je portal Radiosarajevo.ba.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije