Predstavljena monografija o slikaru Fuadu Arifhodžiću

S. L.
Predstavljena monografija  o slikaru Fuadu Arifhodžiću

Pred velikim brojem posjetilaca, u foajeru Narodnog pozorišta u Sarajevu je održanaa promocija monografije Akvarel koji pjeva autora Gradimira Gojera o likovnom djela slavnog sarajevskog slikara Fuada Arifhodžića.

Prisutni su se prisjetili Fuada Arifhodžića, čitanjem citata iz knjige i iznošenjem sjećanja na ovog znamenitog sarajevskog slikara. Govorilo se kako je Fuad bio pravi gospodin koji je uvijek slušao druge ljude i posvećivao im vrijeme. Bio je uvijek spreman da pomogne svojim sugrađanima.

Autor, Gradimir Gojer, istaknuo je kako je monografiju počeo pisati u Sarajevu, nastavio u Budvi, te završio u malom selu pored Beograda. Dok je pisao knjigu, vidio je Fuadove slike pred svojim očima, što nije bilo teško zato što je prisustvao u stvaranju njegovih djela u umjetničkom ateljeu.

Napomenuo je da nije slučajno što je za svoje jubilarno pedeseto djelo posvetio ovom autoru. Ističe da većina umjetnika Bosne i Hercegovine nema svoje monografije, a zaslužuili su, polako padaju u zaborav. 

"Bosna je bila dominantna u regionu u umjetnosti. Jedini slikar iz ovog regiona koji je završio u ruskom umjetničkom društvu je sa prostora Bosne i Hercegovine, to je bio Mersad Berber. Rijetko se pišu monografije o umjetnicima, a još rjeđe se finansiraju", istaknuo je Gojer.

Promocija je završena uz stihove iz Krležine pjesme Gradovi u snu:

Ja volim svoje snove, u snu svoje gradove:
popločane trgove i vodoskoke staklene.
Ja volim čaše snova i caklene,
kakvih nema od Rialta do Padove.

Promocije  knjige Akvarel koji pjeva održat će se u  Tuzli, u utorak 13. novembra u Galeriji GM u 18,00, te u Mostaru, 14. novembra u 19,00 u Hotelu Bristol. 

 

Fuad Arifhodžić je rođen 1. decembra 1914. godine. U toku svog dugog i plodnog života, dva puta je vršio funkciju direktora hotela Evropa (1945. i 1952.), bio savjetnik u Vladi BiH u sektoru turizma i ugostiteljstva (1957.), te je kao direktor preduzeća za parkove grada Sarajeva, zajedno sa Najdhartom i Klajićem radio na uređenju zelenih površina (1947.).  Tokom čitavog života, Arifhodžić se intenzivno usavršavao u slikanju akvarela s motivima rodnog grada kojim je bio kao umjetnik opčinjen. Više puta je izlagao u inostranstvu. Komitet za kulturu UNESCO-a 1985. godine odabire jedan od njegovih akvarela (Sarajevo zimi) za motiv razglednice koja se štampa u milionskom tiražu.  Šestoaprilska nagrada mu je uručena 2001. godine.  Umro je 18. februara 2008. u Sarajevu u 85. godini.  

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije