Veliki događaj: Koncert Vinicia Capossele sutra u Narodnom pozorištu

Radiosarajevo.ba
Veliki događaj: Koncert Vinicia Capossele sutra u Narodnom pozorištu
Tradicionalni Mjesec italijanske kulture u BiH, koji je četiri izdanja doživljavao tokom novembra, ove godine prerasta u Sezonu italijanske kulture u BiH koja će biti otvorena koncertom vrhunskog italijanskog kantautora Vinicija Capossele.

Kao i dosad, i ove godine će Sezona italijanske kulture domaćoj publici ponuditi gostovanja eminentnih umjetnika iz oblasti popularne muzike, baleta, teatra, jazza, klasične muzike, književnosti i italijanskog stila života.

Sezona započinje koncertom vrhunskog italijanskog kantautora, pisca, pjesnika i performera Vinicija Capossele koji večeras stiže u Sarajevo, a čija mini turneja po Bosni i  Hercegovini počinje već sutra. 

Inače, Capossele je jedan od najpopularnijih italijanskih kantautora. Rođen u Njemačkoj, u porodici porijeklom s juga Italije, u svojoj muzici je uvijek tražio svoje porijeklo. 

Voli balkansku muziku i sarađivao je s Kočani orkestrom. Bio je u našoj regiji i u Sarajevu neposredno poslije rata, opisao je to i u svojoj knjizi i presretan je što opet dolazi.

"Prije 20 godina krenuo sam na moje prvo putovanje u Bosnu i Hercegovinu. Ranu, koja se otvorila u mom srcu, pokušao sam zaliječiti pišući. Za mene je to bilo neobično važno putovanje koje se postavilo preko jednog imaginarija, godinama njegovanog kroz film i muziku - Bosna, Sarajevo, Na Drini ćuprija, Ivo Andrić, filmovi, velika sarajevska škola filma, mali svijet avangarde i multikulturalnosti među planinama koje sam volio, brutalna, neljudska ratna rana na stvarima i ljudima.

Mnogi moji prijatelji su pomagali putem humanitarnih organizacija, ali ja nisam uspio doći. Došao sam u augustu 1997. i to putovanje me obilježilo zauvijek", izjavio je Vinicio uoči dolaska u BiH.

Treba napomenuti i da je Vinicio objavio djelo You don't die every morning, priču o historiji Sarajeva. Izdanje je objavljeno neposredno nakon ratnih dešavanja u Sarajevu.

U saradnji sa studentima italijanskog jezika iz Sarajeva, Banje Luke i Mostara posjetioci će dobiti knjižicu s prevedenim Caposselijevim pjesmama. 

"Doći ćemo svirati muziku koja je sačinjena od mnogo stvari - tu je eho italijanske opere, swinga, mitološkog rocka, ruralnog folklora, mediteranskog dionizijskog krivotvorenja, ali i malo našeg turbofolka", otkrio je Vinicio.

Cijena karata za koncerte bit će simbolična - 5 KM, a taj novac će pripasti teatarskim kućama za njihove troškove. 

Turneja pod nazivom Susret dva svijeta počinje 16. septembra u 20.30 sati u Narodnom pozorištu u Sarajevu, a nastavlja se 18. u Banjoj Luci i 20. septembra u Mostaru.

 

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije