Veliki dan za 'Zemaljski': Otvoren najmoderniji laboratorij za restauraciju

V.A.Z.
Veliki dan za 'Zemaljski': Otvoren najmoderniji laboratorij za restauraciju
Tradicionalni zastavničari iz Italije nastupili su na svečanom otvaranju Centra za restauraciju u Zemaljskom muzeju BiH.

Ovaj značajan centar otvoren je zahvaljujući finansijskoj i stručnoj podršci Republike Italije i predstavljat će značajnu djelatnost u okviru Muzeja.

Zastavničari predstavljaju srednjevijekovnu tradiciju gradića Gubio i specijalno su za ovu priliku doputovali u Sarajevo.
 
"BiH ima izuzetno dobru saradnju sa Republikom Italijom. Ove godine napravili sm veliki iskorak, zahvaljujući prvenstveno Ministarstvu za kulturu, sport i turizam Republike Italije i ministra, gospodina Daria Franceschinija", rekao je Adil Osmanović, prilikom otvaranja Centra.
 
"Nikakve sumnje da će nam bogato iskustvo, stručnost i znanje eksperata iz Italije pomoći u našim nastojanjima očuvanja kulturno-historijskog naslijeđa BiH. Bez sumnie da će ovaj centar za restauraciju prerasti u vodeći u regionu", izrazio je nadu ministar Osmanović.
 
Ambasador Ruggero Corrias je uz veliko 'bravissimo' izrazio zahvalnost svima koji su sudjelovali u pokretanju ovog velikog projekta.
 
"Tri segmenta ovog projekta su: Obuka, restauracija i instrumenti odnosno oprema. Vi ste u rukama najboljih stručnjaka", naglasio je Corrias, misleći na predstojeće obuke koje će restauratorski stručnjaci i studenti imati u najpoznatijem Konzervatorskom centru u Rimu.
 
On je posebno naglasio da ono što se nalazi u Zemaljskom muzeju BiH je blago cijelog svijeta.
 
Ovom prilikom otvorena je i prateća izložba koja prikazuje neke od kapitalnih restauracija i konzervacija koje provodi partnerski centar u Rimu. Trenutno rade na restauraciji poznatog Koloseuma, a na izložbi se mogu vidjeti njihove aktivnosti na zaštiti najvećih remek djela historije umjetnosti, spomenika od kulturnohistorijskog značaja, te arheoloških artefakata.
 
 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije