Večeras počinje trodnevni 'Otvoreni univerzitet'

Radiosarajevo.ba
Večeras počinje trodnevni 'Otvoreni univerzitet'

U sarajevskom teatru SARTR večeras počinje 'Otvoreni univerzitet' koji nam nudi niz zanimljivih predavanja na neke od najrelevatnijih društvenih, političkih i ekonomskih tema savremenog svijeta. 


Kroz tri dana, Otvoreni univerzitet vodit će renomirani stručnjaci, a opširnije njihove biografije saznajte u nastavku. 

Dino Abazović je rođen 1972. godine u Sarajevu, vanredni je profesor na Odsjeku sociologije Fakulteta političkih nauka Univerziteta u Sarajevu. Predaje nastavne discipline: Sociologija religije, Religije savremenog svijeta, Religije i konflikti, i Religija i politika. Bio je gostujući predavač na više fakulteta i univerziteta u zemlji i inozemstvu. Objavio je tri autorske i jednu koautorsku knjigu, kourednik je pet zbornika radova, te je autor više od 35 naučnih i stručnih radova u časopisima i zbornicima radova objavljenih na domaćim i stranim jezicima. 

Nidžara Ahmetašević je višestruko nagrađivana novinarka i kolumnistica iz Sarajeva. Tekstove je objavljivala u brojnim bosanskohercegovačkim i međunarodnim medijima. Njena polja užeg interesovanja su ljudska prava, tranzicijska pravda i proces suočavanja s prošlošću u postratnim zemljama, te mediji i sloboda govora. Nidžara je magistrirala ljudska prava i demokratiju u Jugoistočnoj Evropi na univerzitetu u Bologni i Sarajevu, a doktorirala na Univerzitetu u Grazu (Austrija). Živi i radi u Sarajevu.

Gil Anidjar je redovni profesor Univerziteta Columbia i jedan od najzanimljivijih analitičara bliskoistočnog sukoba, te provokativni teoretičar koji inspirativno povezuje teologiju, dekonstrukciju i psihoanalizu. Među njegovim naslovima izdvajamo dvije knjige The Jew, the Arab: A History of the Enemy (Stanford UP, 2003) i Semites: Race, Religion, Literature (Stanford UP, 2008). Anidjarova knjiga Jevrejin, Arapin: Istorija neprijatelja objavljena je u izdanju Beogradskog kruga 2006. godine.

Boris Buden je filozof iz Zagreba. Promocija iz kulturalne teorije na Univerzitetu Humboldt u Berlinu. Devedesetih godina je bio kolumnist i urednik u magazinu Arkzin, Zagreb. Objavljivao je u novinama, magazinima i časopisima u bivšoj Jugoslaviji i svijetu. Njegovi eseji i članci pokrivaju područja filozofije, politike, kritike kulture i umjetnosti. Među njegovim prijevodima na hrvatski su dvije knjige Sigmunda Freuda. Publikacije (izbor): Barikade, Zagreb, 1996/1997., Kaptolski kolodvor, Beograd, 2001., Der Schacht von Babel, Berlin, 2004, Zone des Übergangs, Frankfurt/Main, 2009.

Zlatan Delić rođen je 1987. godine u Tuzli, gdje je završio studij književnosti (svjetska i južnoslavenske) i b/h/s jezika na Filozofskom fakultetu. Magistrirao je na Odsjeku za rodne studije Centra za interdisciplinarne postdiplomske studije Univerziteta u Sarajevu. Član je redakcije časopisa za feminističke i rodne teorije, kritiku i društvena pitanja Patchwork. Bavi se pitanjima subjektiviteta, feminističkom teorijom i rodnim studijama. Objavio je knjigu Turbo-folk zvijezda (Konstituiranje ženskog subjekta u tekstovima/pjesmama Lepe Brene, Svetlane Cece Ražnatović, Severine Vučković i Jelene Karleuše) u izdanju TDK Šahinpašić, 2013. Živi i radi u Sarajevu.

Ivan Ergić je rođen 1981. godine kod Šibenika, u Hrvatskoj. Bivši je fudbaler koji je igrao za “Bursasport” u Turskoj, “Juventus” u Italiji i “Basel” u Švicarskoj. Igrao je 11 utakmica za reprezentaciju Srbije, uključujući i utakmice na Svjetskom prvenstvu 2006. godine u Njemačkoj. Nakon fudbalske karijere, Ergić je postao aktivist-marksist koji je u svojim javnim istupima i kolumnama za dnevni list Politika govorio o tamnoj strani sporta, opisujući ga kao surovi biznis čije su najveće žrtve igrači i navijači. Dok se još aktivno bavio fudbalom, odbio je ponudu “Crvene zvezde” zbog kriminala i korupcije vezane za taj klub.

Emir Hodžić je mirovni aktivist iz Prijedora. Prije BiH. Bio je aktivan i u nekoliko međunarodnih inicijativa uključujući Oxfam Novi Zelanad, Peace Foundation, GPJA (Global Peace and Justice Auckland), Students for Justice in Palestine, kao i Occupay Wall Street u New Yorku, te je sudjelovao u organiziranju demonstracija protiv rata u Iraku. Saradnik je portala Diskriminacija.ba, te nekoliko drugih portala u BiH koji se bave diksriminacijom, kršenjem ljudskih prava i prava civilnih žrtva rata. Aktivni je član inicijative “Zaustavite negiranje genocida” iz Prijedora, koja je pokrenula obilježavanje “Međunarodnog dana bijelih traka” od 2012. godine. Također je dio inicijative “Jer me se tiče”, koja je tokom godine pokrenula niz inicijativa okrenutih prema mladima i procesu sjećanja.

Srećko Horvat je filozof i publicist. Autor je desetak knjiga, među kojima su Nakon kraja povijesti: Od Arapskog proljeća do pokreta Occupy (Laika Verlag, Njemačka, 2013) i, zajedno sa Slavojem Žižekom, Što želi Europa? (Istros Books, UK, 2013). Član je uredništva Zareza, Tvrđe i Europskog glasnika. Prevoditelj je nekoliko knjiga i autor brojnih reportaža iz Libanona, Tunisa, Egipta, Malija, Senegala, Brazila, Kine, itd. Višegodišnji član postave Petog dana na HTV-u, a trenutno voditelj i autor emisije Zdravo društvo.

Jasmina Husanović predaje na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Tuzli kao vanredna profesorica u oblasti kulturologije. Doktorirala je na temu “Preizlijevanje političke zajednice i emancipativna politika: Ogledi o Bosni” na Univerzitetu u Walesu/Aberystwyth, u Velikoj Britaniji. Bavi se kulturalnim studijama, novijom političkom filozofijom i društvenom teorijom, uz angažirani kulturno-politički rad u raznim prostorima kritičke javnosti naročito s obzirom na emancipatorne prakse u polju umjetnosti, kulturne produkcije i proizvodnje znanja. 

Emir Imamović Pirke rođen je u Tuzli 3. 5. 1973. godine. Dugogodišnji je novinar, urednik, kolumnist i suradnik nekih od najznačajnijih medija u BiH, Hrvatskoj i Srbiji. Objavio je tri romana: Jel neko vidio djevojčice, kurve, ratne zločince, Tajna Doline piramida i Treće poluvrijeme. Za prvi roman nominiran je za hrvatsku književnu nagradu “Kiklop” u kategoriji debitanta godine, a za treći, za regionalnu nagradu “Meša Selimović”. Pisao je za televiziju (scenarij 15 epizoda serije Kazalište u kući, prikazivane u prime timeu Hrvatske televizije) i pozorište (drame SUR Sajgon i Samo nek ne puca, postavljene i repertoarski izvođene u Pozorištu mladih u Sarajevu). Napisao je scenarije za igrane filmove Sedmerokut, Danke Deutschland (koscenarist: Enis Bešlagić) te Ključ od utrobe (koscenarist: Ahmed Imamović). Živi u Šibeniku. Član je Hrvatskog društva pisaca.

Brano Jakubović je rođen 1978. godine. Jedan je od četvorice osnivača grupe “Dubioza kolektiv”, producent, klavijaturist i DJ. Nekada je bio član grupe “Ornamenti”.

Saša Madacki je rođen u Sarajevu. Diplomirao je 1997. godine na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu na Odsjeku za opštu književnost i bibliotekarstvo. Dodatna usavršavanja je obavio u Vijeću Evrope (u oblasti dokumentalistike), na Raoul Wallenberg Institutu, UNITAR-u, te na Univerzitetu Stanford (Internet Law Program at Stanford Law School). Trenutno obavlja funkciju direktora Centra za ljudska prava Univerziteta u Sarajevu (od 2007. godine). Bio je angažiran i kao predavač u oblasti dokumentalistike na Danskom institutu za ljudska prava, predavač u oblasti informacijske pismenosti u Centru za interdisciplinarne postdiplomske studije Univerziteta u Sarajevu. 

Alma Mašić je proteklih pet godina direktorica Inicijative mladih za ljudska prava u Bosni i Hercegovini (YIHR BiH). Prije nego je preuzela vodeće mjesto u Inicijativi, radila je za Ambasadu Danske u Sarajevu na poziciji stručne savjetnice za bilateralnu pomoć. Alma Mašić je bila i gostujući predavač na poznatoj Londonskoj školi ekonomije (London School of Economics, LSE) na temu tranzicijske pravde, a predavala je i studentima iz regije na Evropskom regionalnom magistarskom studiju iz demokratije i ljudskih prava na Univerzitetu u Bologni na temu koraka koje su zemlje Balkana napravile ili trebaju napraviti po pitanju tranzicijske pravde. 

Nermina Mujagić je izabrana u zvanje vanrednog profesora 2012. godine i predaje predmete: Politologija konflikata, Političko komuniciranje i Politička kultura i socijalizacija na odsjecima politologije i komunikologije. Završila je postdoktorski studij na Fakultetu za družbene vede u Ljubljani. Polja njezina istraživanja su društveni i politički konflikti, kultura ljudskih prava, građanske vrline, mediji i demokratizacija javne sfere. Iza nje je nekoliko koautorskih djela i publikacija koje su rezultat dugogodišnjeg rada u mnogobrojnim domaćim i međunarodnim istraživačkim projektima. 

Asim Mujkić rođen je 1968. u Brčkom. Diplomirao je na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu (Odsjek za filozofiju i sociologiju) 1991. godine. U zvanje vanrednog profesora na filozofskoj grupi predmeta na Fakultetu političkih nauka izabran je 2008. godine. 

Srđan Puhalo je rođen 17. 6. 1972. u Foči. Doktor je psiholoških nauka. Od 2000. godine bavi se istraživanjem javnog mnijenja, a u Prime Communications je direktor sektora istraživanja. Njegovo polje interesovanja su socijalna i politička psihologija. Do danas je, samostalno ili kao koautor, objavio nekoliko publikacija među kojima: Na putu ka Evropskoj uniji (2011); Spremnost na pomirenje u Bosni i Hercegovini (2010), Etnička distanca i (auto)stereotipi građana Bosne i Hercegovine (2009), Ideološki profil glasača i apstinenata u Bosni i Hercegovini (2008), Socio-psihološki profil glasača i apstinenata u Bosni i Hercegovini (2007), Društvene orijentacije mladih (2004) i dr. Objavio je nekoliko članaka u stručnim časopisima u Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj i Srbiji i učestvovao na više naučnih skupova, gdje je predstavljao svoje radove. Oženjen je i otac Milice i Koste. Piše blog na Frontal.ba.

Zilka Spahić-Šiljak je diplomirala na Fakultetu islamskih nauka u Sarajevu, magistrirala je ljudska prava i demokratiju u Jugoistočnoj Evropi na univerzitetu u Bologni i Sarajevu, a na Univerzitetu u Novom Sadu odbranila doktorsku disertaciju iz oblasti interdisciplinarnih rodnih studija “Žene, religija i politika: uticaj interpretativnog naslijeđa judaizma, kršćanstva i islama na status žena u javnom životu i politici”. Radila je u Ministarstvu za obrazovanje, nauku, kulturu i sport Zeničko-dobojskog kantona, kao i u brojnim nevladinim organizacijama koje se bave ženskim ljudskim pravima, interreligijskim dijalogom, izgradnjom mira. Na nekoliko univerziteta u SAD-u, Europi i regionu, među kojima je i harvard, gostovala je  je kao predavačica i saradnica na naučnoistraživačkim projektima. Danas radi kao koordinatorica TPO Fondacije Sarajevo i kao koordinatorica Magistarskih religijskih studija u Centru za interdisciplinarne studije Univerziteta u Sarajevu.

Selma Spahić rođena je 1986. godine. Diplomirala je režiju na Akademiji scenskih umjetnosti u Sarajevu. Režirala je predstave i držala pozorišne radionice u Bosni i Hercegovini, Srbiji, Hrvatskoj, Crnoj Gori, Velikoj Britaniji. Njene režije uključuju postavke dramskih klasika, savremenih svjetskih i bh. dramskih tekstova, kao i dokumentarne predstave. Njene predstave su višestruko nagrađivane na festivalima u Bosni i Hercegovini i regiji, te bilježe učešće na nekim od najznačajnijih evropskih festivala poput Neue Theater Stücke aus Europa u Wiesbadenu u Njemačkoj. Od 2010. je selektorica Future MESS programa za mlade reditelje i rediteljice, a od 2012. i rukovoditeljica umjetničkog programa Internacionalnog teatarskog festivala MESS Sarajevo.

Igor Štiks se rodio 1977. godine u Sarajevu. Za svoj prvi roman Dvorac u Romagni (Durieux, 2000; drugo izdanje Fraktura, 2007) dobio je nagradu “Slavić” za najbolju debitantsku knjigu. Ovaj je roman do sada objavljen na njemačkom, engleskom i španskom jeziku. Njegov drugi roman Elijahova stolica (Fraktura, 2006) dobio je nagrade “K. Š. Gjalski” i “Kiklop” za najbolje prozno djelo godine, a preveden je do sada na desetak evropskih jezika. Ulomak iz romana uvršten je u antologiju Best European Fiction (Dalkey Archive, 2010). Po ovom romanu napravljena je predstava u Jugoslovenskom dramskom pozorištu u Beogradu koja je osvojila Grand Prix BITEF-a 2011. Njegova prva knjiga poezije Povijest poplave (Fraktura) izlazi 2008. godine. Sa Srećkom Horvatom je objavio politički esej Pravo na pobunu: Uvod u anatomiju građanskog otpora (Fraktura, 2010). Radi kao istraživač na Univerzitetu u Edinburghu. 

Mitja Velikonja je profesor kulturoloških studija i na čelu je Istraživačkog centra za kulturu i religijske studije pri Fakultetu društvenih nauka Univerziteta u Ljubljani. Doktorirao je na istom univerzitetu 1997. godine. Bio je vanredni profesor na Univerzitetu Jagiellonian u Krakowu, te Univerzitetu Columbia, i istraživač pri Rosemont Collegeu u Philadelphiji, 2004/05., kao i pri Netherlands Institute for Advance Study (NIAS) u Wassenaaru, 2012. Dobitnik je nagrade “Erasmus EuroMedia”, koju dodjeljuje Evropsko društvo za obrazovanje i komunikaciju u Beču. Velikonja je autor šest knjiga, tri na engleskom jeziku, od kojih su dvije prevedene na srpski. Njegova glavna polja interesovanja su savremena kretanja u kulturi Centralne Evrope i Balkana, politička mitologija, popularna i ulična kultura, kolektivna memorija i postsocijalistička nostalgija.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije