Večeras koncert u čast operne umjetnice Paše Gackić

Radiosarajevo.ba
Večeras koncert u čast operne umjetnice Paše Gackić

Nakon uspješnog prošlosezonskog koncerta pod nazivom Opera Gala, večeras ćemo imat ćemo priliku vidjeti sve soliste i Hor Opere Narodnog pozorišta Sarajevo u zajedničkom nastupu na koncertu U čast velikih.

Cilj ovog koncerta je njegovanje umjetničkih vrijednosti kao i potvrda uvažavanja djelovanja naših opernih umjetnika. Prvi od niza predviđenih koncerata, za koje se nadamo da će prerasti u tradiciju, bit će posvećen našoj velikoj opernoj umjetnici Paši Gackić, profesorici koja je iznjedrila nove generacije odličnih solista Opere Narodnog pozorišta. Ovaj koncert je poseban jer će predstaviti sve soliste Opere Narodnog pozorišta, kao i duet prvaka Opere - Amilu Bakšić i Ivicu Šarića, uvijek rado viđene na sceni NPS. Uz muziku Verdija, Kalmana, Rossinija, Bizeta, Horozića, Gotovca operni umjetnici će  obradovati našu publiku arijama iz rado slušanih opera.

Pokažimo da smo Sarajevo koje zna da njeguje i sačuva svoje vrijednosti i da smo sposobni prepoznati vrijeme u kojem trebamo umjetnicima uzvratiti pažnjom za njihova ogromna ulaganja u formiranje kulturnog identiteta kao nezaobilaznog dijela memorije našeg grada Sarajeva i naše države Bosne i Hercegovine. Ovaj koncert je i jedno ogromno HVALA našoj profesorici i opernoj umjetnici Paši Gackić.

Koncert počinje u 20,00 sati,  a cjelokupan prihod od prodaje ulaznica bit će usmjeren za podršku u liječenju naše uvažene profesorice.

Ulaznice možete kupiti na blagajni Narodnog pozorišta Sarajevo.

 

PAŠA GACKIĆ

Rođena u Sarajevu 1947. Redovna je profesorica na Muzičkoj akademiji u Sarajevu,Odsjek solo pjevanje. Predaje predmete Metodika solo pjevanja i Osnovi vokalne tehnike.Bila je solistica sarajevske Opere.Od 1995. do 1999. djelovala kao direktorica Opere i Baleta Narodnog pozorišta Sarajevo.

Muzičku akademiju, Odsjek za solo pjevanje i postdiplomski studij (koncertni i operni smjer) završila na Muzičkoj akademiji u Sarajevu u klasi prof.Brune Špiler i prof.Teodora Romanića. Od 1973. do 1993. kao solistica u Operi NPS ostvarila uloge: Micaela,Carmen, Bizet;Mimi, La Boheme, Čo Čo San,Madame Butterfly,Puccini; Mraženka, Prodana nevjesta,Smetana;Grofica, Figarova ženidba,Mozart; LeonoraIl Trovatore,Verdi;Liu, Turandot,Puccini;Đula, Ero s onoga svijeta, Gotovac; Ana,Nabucco,Verdi...

Istovremeno njeguje i koncertno pjevanje - lid, impresionističku pjesmu i avangardnu muziku.Kao koncertna i operna solistica nastupala u svim većim gradovima bivše Jugoslavije, te u Češkoj, Austriji i Maroku.

Član je Udruženja pedagoga BiH i upravnih odbora određenih muzičkoh institucija.

Značajnije nagrade i priznanja: III nagrada na takmičenju mladih umjetnika u Zagrebu (1972), Nagrada Udruženja muzičkih umjetnika BiH (1980), Priznanje Federalnog ministarstva obrazovanja, nauke, kulture i sporta za širenje muzičke kulture(1997),  Zlatna plaketa za izbor Žena godine u oblasti kulture (1998) ; Zlatna grančica za izbor Žena godine u oblasti umjetnosti (2000).

Iz profesorske klase Paše Gackić stasali su neki od velikih umjetnika -  Siniša Štork, Denis Isaković, Adema Pljevljak-Krehić, Sanela Redžepagić, Aida Čorbadžić...

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije