Van Gogh slavi 30 godina u sarajevskoj Slogi

Radiosarajevo.ba
Van Gogh slavi 30 godina u sarajevskoj Slogi

Mnogo je vode proteklo otkako je Van Gogh krenuo Tragovima prošlosti i zaurlao Svet je moj. Donijeli su Strast svojoj Zemlji čuda u kojoj vlada Besnilo. Unaprijed su zavapili Hodi da bi poslije svega priznali: No Comment! Tako je oduvijek - na Poljima snova svako pleme zna da najduže traje Opasan ples. Grupa je osnovana januara 1986 godine. Činili su je Zvonko Đukić Đule, gitarista, Srboljub Srba Radivojević, bubnjar, pjevač Goran Milisavljević i basista Predrag Popović (ex Rock Express). Đule je prethodno svirao u srednjoškolskom sastavu Haos, dok mu je rođeni brat Ljuba bio klavijaturista Električnog orgazma.

Van Gogh rad obnavlja 1990. objavljivanjem promo singla Gubiš me i albuma Svet je moj ('91) gdje se Đule prvi put ogleda u ulozi pjevača. Ploča je nastajala dugo, u njenom radu učestvuju i Srba Radivojević (bubanj) i Vladan Cvetković (kao koncertni bubnjar), basista Aleksandar Aca Barać i klavijaturista i producent Vladimir Barjaktarović. Kao gosti tu su Milan Mladenović, Margita Stefanović, Zoran Švaba Radomirović, Nera i Tanja Jovićević. Đule je autor većine materijala, a pjesmama Neko te ima i Gubiš me usložnjavaju svoj osnovni zvuk.

Albumom Hodi grupa 1996. širi svoju žanrovsku ponudu uz oslonac na efektnim videospotovima. Januara 2001. grupa Van Gogh izdaje svoj drugi po redu "live" album. Ovoga puta multimedijalni pod nazivom Happy new ear (Srećno novo uvo) , na kome je zabilježena koncertna atmosfera s turneje Opasan ples, tokom koje je grupa ostvarila veliki broj koncerata u zemlji i inostranstvu.

Krajem oktobra 2002. godine, predstavljen je multimedijalni studijski album DrUnder grupe Van Gogh s jedanaest novih pjesama.

Paralelno s koncertima u sklopu turneje DrUnder, Van Gogh radi na pjesmama za novi album i ulazi u studio na ljeto 2005. godine. CD izlazi u maju 2006. godine pod nazivom Kolo i objavljuje ga PGP-RTS.

Trio Van Gogh, tri godine poslije objavljivanja diska Kolo i preko 100 koncerata u Srbiji i inostranstvu (uključujući i nastup u Beogradskoj Areni pred 15.000 ljudi), te MTV nagrade Best Adriatic Act 2007. – vraća se sa  novim studijskim albumom, nazvanim Lavirint.

Još jednom osvajaju MTV Best Adria Act 2014., koja dolazi nakon novog albuma Neumeren u svemu, na kojem je i hit pjesma Anđele moj brate.

Koncert kojim će Van Gogh u Sarajevu obilježiti 30 godina grupe desit će se 18. marta u 21:30 u klubu Cinemas Sloga, gdje su posljednji put svirali u decembru 2011. godine.

Karte su već u pretprodaji u Slogi. Cijena prvih 500 karata je 12 KM, nakon toga cijena u pretprodaji  je 15 KM. Cijena karte za 4 osobe, koja uključuje i rezervaciju stola je 65 KM.

Organizator: KUĆA MUZIKE I ZABAVE Panta Rhei u saradnji s Cinemas club Sloga.

Prijatelj koncerta: Radio Sarajevo.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije