Vadim Rudenko i Uroš Lajovic za otvaranje nove sezone Sarajevske filharmonije

Radiosarajevo.ba
Vadim Rudenko i Uroš Lajovic za otvaranje nove sezone Sarajevske filharmonije
Foto: Sarajevska filharmonija / Gala koncert za početak nove sezone
Sarajevska filhamonija počinje novu koncertnu sezonu gala koncertom u četvrtak, 20. septembra u Narodnom pozorištu Sarajevo.

Pod dirigentskom palicom, već poznatog i sarajevskoj publici omiljenog maestra Uroša Lajovica, uz nastup svjetki priznatog pijaniste iz Rusije Vadima Rudenka, bit će otvorena nova 2018/2019. koncertna sezona Sarajevske filharmonije.
Istaknuti ruski pijanista Vadim Rudenko sarajevskoj publici se već predstavio izvanrednim solističkim recitalom u okviru 22. izdanja festivala Sarajevske večeri muzike 2016. godine, kada je ispraćen dugotrajnim ovacijama.

Na koncertu 20. septembra, prvi put uz Sarajevsku filharmoniju, Rudenko će izvesti jedno od najpopularnijih djela norveškog kompozitora Edvarda Griega, Koncert za klavir i orkestar u a-molu.

Ovaj ruski pijanista je gost mnogobrojnih slavnih koncertnih dvorana i kontinuirano svira uz istaknute orkestre i dirigente. Bez sumnje je jedan od vodećih pijanista današnjice, izuzetno slavan kod publike, a od kritike dobija pozitivne priznanja za svoju tehničku izvedbenu perfekciju.

Dobitnik je mnogih prestižnih nagrada, među kojima su druga i treća nagrada čuvenog Čajkovski takmičenja kada je nastupao rame uz rame sa slavnim Denisom Matsuevim i Nikolajem Luganskim, sa kojim redovno nastupa u duetu od 1995. godine. Umjetničku sposobnost Vadima Rudenka potvrđuje impresivno veliki broj snimljenih koncerata uživo i veliki broj objavljenih nosača zvuka.

Drugi dio koncerta rezervisan je za znamenitu 9. simfoniju „Iz Novog svijeta“ Antonina Dvoržaka.

Koncert će se održati sa početkom u 20 sati, a ulaznicu su već u prodaju na blagajni Narodnog pozorišta Sarajevo u redovnom radnom terminu od 9:00-11:30 i 15:30-19:00 sati.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije