Uzbudljiva i potresna, predstava 'Naš razred'

Radiosarajevo.ba
Uzbudljiva i potresna, predstava 'Naš razred'
Večeras će na sceni Kamernog tetara 55, s početkom u 20 sati, biti izvedena predstava "Naš razred", koju je postavio režiser Dino Mustafić.

Predstava Naš razred koju je prema tekstu poljskog pisca Tadeusza Slobodzianeka na scenu postavio reditelj Dino Mustafić otvara pitanje fašizma i strašnih zločina, te univerzalnog traganja za istinom i pravdom.

Temeljena je na istinitom događaju iz 1942., kada su u selu Jedwabne u istočnoj Poljskoj katolici Poljaci upali u domove komšija Jevreja s kojima su odrastali, nasilu ih zatvorili u ambar i spalili njih 1.600.

Ovaj komad propituje zlo koje ljudima zamrači umove, pretvarajući ih u najgore zločince, spremne ubiti i one s kojima su do jučer živjeli bili prijatelji. 

nas_razred_kamerni_teatar_promo2.jpg - Uzbudljiva i potresna priča na daskama Kamernog teatra 55

U predstavi se prepliću ljubav i ubistvo, uspomena i zaborav, silovanje i saosjećanje. 

Događaj koji pisac bira kao okosnicu priče historijska je činjenica. Naime, 10. jula 1941., u malom mjestu Jedwabno, u vrijeme njemačke okupacije, grupa mještana, Poljaka, upala je u domove svojih susjeda, Židova, zatvorila svoje dojučerašnje prijatelje u štalu i žive spalila. Njih 1600...

A ova predstava pokazuje i prokazuje, prateći sudbinu desetero školskih kolega, kako je taj pogrom, pitanje krivnje pa čak broj žrtava okrutno podložan različitim tumačenjima ovisno o smjenama vlasti, promjenama režima, političkim interesima. Svako je novo vrijeme uzimalo za pravo proglasiti novu, svoju istinu. I uvijek nekom drugom zalijepiti krivnju na čelo. Jer krivi su uvijek samo oni – drugi. Odgovornost nikad nije u modi krojačima historije.

U predstavi glume: Dragan Jovičić, Izudin Bajrović, Tanja Šojić, Gordana Boban, Maja Izetbegović, Amar Selimović, Muhamed Hadžović, Boris Ler, Ermin Bravo i Senad Alihodžić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije