Uz Hagadu će biti izložen novi eksponat, plašt bosanskog plemića

Radiosarajevo.ba
Uz Hagadu će biti izložen novi eksponat, plašt bosanskog plemića
U novom rekonstruisanom prostoru Zemaljskog muzeja BiH, u kojem će biti izložena neprocjenjiva Hagada, stajat će još jedan eksponat - plašt Mirka Radojevića, oca velikog bosanskog kneza Batića, potvrđeno je za BHRT iz Zemaljskog muzeja.

Uz dosada izlagani plašt kralja Tvrtka I i dvije originalne povelje, bit će izložen i plašt koji je pronađen na srednjovjekovnoj nekropoli Kopošići u opštini Ilijaš.

Plašt je pronađen 22. juna 2015. godine, a DNK analiza je potvrdila da je u pitanju Mirko Radojević, otac velikog bosanskog kneza Batića, čiji je stećak na Kopošićima jedan od najljepših u grupi od više od 60.000 stećaka.

Jedina tekstilna konzervatorica u Bosni i Hercegovini Azra Bečević-Šarenkapa rekla je za BHRT da smatra važnim to što je riječ o plaštu s najviše pronađenih fragmenata iz perioda srednjovjekovne bosanske države.

"Ono što je bitno kod ovog plašta je to što smo uspjeli da pronađemo najveći broj tekstilnih fragmenata u zemlji koji su spašeni i ono što sam ja, nadam se uspjela, to što će publika da vidi, da sam ih postavila onako kako su stajali na originalnoj tkanini. Naravno, zbog prostora koji smo imali u vitrini nije bilo moguće napraviti potpunu rekonstrukciju, ali su svi fragmenti postavljeni na originalno mjesto, svi fragmenti su sačuvani i mogu se vratiti da se od njih napravi prava rekostrukcija kako bi se dobio kompletan uvid u cjelokupnu sliku plašta", rekla je Bečević- Šarenkapa.

U Zemaljskom muzeju BiH Azra Bečević-Šarenkapa radila je na procesu čišćenja fragmenata plašta od zemlje, na ispravljanju i pranju, a cijeli proces trajao je godinu dana.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije