Čestitamo / Uspjeh: Srđan Šarenac osvojio nagradu National Film & TV Awards 2018

17. 12. 2018. u 11:51:00 Radiosarajevo.ba

Shares:0

Dugometražni dokumentarni film "The Road Movie" (Put) osvojio je nagradu National Film & TV Awards (NFTA) 2018 u kategoriji dugometražnog dokumentarnog filma.

Dodjela nagrada je održana u Globe theater u Los Angelesu.

Reditelj ovoga filma je Dimitrij Kalašnikov, a koprodukciju potpisuju Bjelorusija, Rusija, Srbija, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i SAD.

Domaći producent je Srđan Šarenac (Novi Film)

Srđan Šarenac, ovim riječima je opisao film: „Dugometražni dokumentarni film Ruski film puta je portret Rusije kroz snimke sa kamera koje se nalaze u automobilima. Dosta komičnih i tužnih scena se dogodi na ruskim putevima, od padobranca koji pada na sred autoputa do mlade koja bježi sa svog vjenčanja. Ovaj film prikazuje potpuno novi pristup dokumentarnom filmu jer je sačinjen od video snimaka za koja smo otkupili autorska prava i od njih napravili film. Moglo bi se reći da ovaj projekat nije imao fazu snimanja, nego fazu pronalaska snimaka koja je trajala deset mjeseci, pa zatim montažu za koju nam je trebalo šest mjeseci.

Ovaj je film imao distribuciju u 80 bioskopa širom Sjedinjenih Američkih Država i Kanade uz pomoć Oscilloscope Laboratories i worlds sales agenta, kuće Syndicado.

Film je prethodno prikazan u takmičarskom programu „First Appereance“ u okviru prestižnog ferstivala IDFA, a zatim na još 80 filmskih festivala kao što su Hot Docs, True/False, Sarajevski filmski festival

Trailer za film možete pogledati u prilogu:

NEMA KOMENTARA