Uspjeh Alise Teletović u Trogiru: Samostalna izložba 'Poljupci brda'

Radiosarajevo.ba
Uspjeh Alise Teletović u Trogiru: Samostalna izložba 'Poljupci brda'
Saopćenje / Alisa Teletović na izložbi u Trogiru

“Zadovoljstvo i privilegija je postati dio umjetničke ponude u kulturno-povijesnom gradu veličanstvenih spomenika i zbirki s brojnim remek djelima. Zahvalna sam Galeriji grada Trogira na prilici da se i moje ime ubilježi u kulturni mozaik ovog grada”, izjavila je bh. umjetnica Alisa Teletović nakon otvaranja samostalne izložbe u Trogiru.  

Brojni posjetitelji i turisti u drevnom dalmatinskom gradu imali su protekle sedmice priliku pogledati odabrane radove ove savemene umjetnice na izložbi pod nazivom „Poljupci brda“,  u autentičnom prostoru atrija Muzeja grada Trogira.

“Na otvaranju je bilo radosno, Trogir je bio u euforinji nogometa, svi su bili na ulicama i šetali su. Ulazili su privučeni bojama i neobičnim sjajem koji je dolazio iz naših osmijeha. U Muzeju sam bila dočekana kako priliči, s poštovanjem, podrškom i uz svesrdnu pomoć kustosice Aleksandre Bilić Petričević. Osjećala sam da u poslu umjetnika, u ovom što radim, nisam usamljena“ rekla je umjetnica.

Zanimljiva biografija ove slikarice ogleda se u njenim djelima. Povratkom kući u Bosnu i Hercegovinu iz Australije nakon 17 godina izbivanja, odlučila je da spoji dva kontineta hrabro objedinjujući dvije kulture.  Priča koju Alisa poručuje svojim crtežima povezuje široke pustinjske pejzaže Australije sa dinarskim vedutama Hercegovine. Tako su nastali ciklusi Poljupci brda i Putnik vremena.

„Ova izložba izvan BiH samo je mali dio moje karijere koje započinje još davno, ali je bila prekidana, puna izazova, koji su mene i moje slike obogatili.“

Alisa Teletović, likovna umjetnica iz BiH, diplomirala je 2000. godine na RMIT univerzitetu u Melbourneu, gdje je studirala likovnu umjetnost, elektronski dizajn i medije. Članica je Udruženja likovnih i primijenjenih umjetnika BiH, Napretka te ULUBIH-a. Iza sebe ima osamnaest samostalnih izložbi, između ostalog u Melbourneu, Perthu, Adelaide, Sarajevu i Tuzli.  Laureatkinja je niza priznanja i nagrada.

Umjetnički radovi autorice Alise Teletović nalaze se u javnim i privatnim kolekcijama širom svijeta, s ljubavlju se kupuju, vole i uživaju. Živi i radi u Sarajevu, stvarajući slikarska djela i primijenjenu umjetnost u svom ateljeu.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije