Uskrsni koncert: Od baroknog sjaja do veselja pučkih popijevki

V.A.Z.
Uskrsni koncert: Od baroknog sjaja do veselja pučkih popijevki
/ Orešković, Seebacher, Šimić i Kahts
Ozračje i radost Uskrsa već stoljećima su inspiracija mnogim poznatim i anonimnim muzičkim autorima. I kraljevi i kmetovi radovali su se ovom kršćanskom blagdanu, a muzika je bila ta koja ga je činila posebnim.  

Publici u Sarajevu pruža se jedinstvena prilika da poslušaju pregled nekih od najznačajnijih muzičkih djela nastalih povodom ovog blagdana. 

Svečani Uskrsni koncert organiziraju Sarajevska filharmonija, HKD Napredak i Ambasada Austrije, a održat će se u četvrtak 20. aprila s početkom u 20,00 u dvorani Narodnog pozorišta u Sarajevu. 

Za ovu priliku filharmonija je okupila značajnu pjevačku ekipu. Iz Austrije nam dolaze Isabel Seebacher i Megan Kahts, sopranistice za koje maestra Orešković kaže kako su vrhunske umjetnice kada je u pitanju vokalno izvođenje barokne muzike. 

Doajeni sarajevska scene: bas Ivica Šarić i sopranistica Ana Babić predstavit će neke od pučkih pjesama koje se povodom Uskrsa izvode među katolicima u BiH.

A tu je i Vedrana Šimić koja ovaj put nije samo pozvana kao solistica, već joj je povjerena uloga da, s maestrom Nadom Matošević Orešković sastavi program koncerta.

"Zapala me čast i velika odgovornost da uz prethodni Božićni koncert budem koordinatorica i ovog. Težili smo da program bude sakralni, da odgovara uskrsnoj tematici, željeli smo da uvrstimo i Franza Schuberta, s obzirom na to da ove godine obilježavamo 220 godina njegovog rođenja. Drago nam je da ćemo čuti njegovu Ave Mariju u izvođenju Ane Babić, a za koju je orkestraciju napisao naš mladi skladatelj Toni Toplan. Gledali smo da u programu bude Mozarta i meni je posebno drago što ću prvi put u životu pjevati njegovu Ave Verum Corpus, kao i veoma staru Caccinijevu Ave Mariju. Na koncertu ćemo imati priliku čuti i praizvedbu kompozicije Tonija Toplana Uskrsna poema, što je veoma značajno. Svima nam se ova kompozicija svidjela, na probi ste mogli čuti da članovi orkestra komentiraju 'Pa ovo je Toni super napisao...', tako da smo uvjereni da će se ovo djelo svidjeti i publici", rekla je Vedrana Šimić.

"Nastupit će i Ana Babić koja je trenutno u funkciji predsjedateljice Skupštine KS-a, te Ivica Šarić koji je  izabran za dogradonačelnika Sarajeva", istaknula je Vedrana Šimić

Dirigentica koju smo prvi put u Sarajevu imali priliku upoznati kroz operu Zmaj od Bosne, sada je ponovo na pultu ispred Sarajevske filharmonije. Nada Matošević Orešković dolazi iz Rijeke, a Sarajevo je, kaže, njeno veoma drago odredište: 

"Doista je predivna muzika na ovom koncertu, iako su neki od njih i poznati komadi koji se često imaju priliku čuti. To su kompozicije koje vas uvjek iznova vinu u nekakve nematerijalne sfere. S ovakvim interpretima i orkestrom je doista užitak. Za kontrast je tu novo djelo koje je napisao Toni Toplan, koje je vrlo vično i zanimljivo napisano. Mislim da je Vedrana složila program koji je i lijep za publiku, ali ima svoju zahtjevnost i zanimljivost za izvođače i donosi jednu uzvišenu duhovnu i mentalnu dimenziju", ističe maestra.  

Megan Kahts, koja je iz rodne Južne Afrike došla u Beč gdje je diplomirala solo pjevanje, kaže kako joj prvi boravak u Sarajevu protiče veoma zanimljivo. Osim što je oduševljena arhitekturom i susretom dviju civilizacija, zadovoljstvo joj pričinjava rad s našim umjetnicima:

"Izvodim Haendlove kompozicije Rejoice iz oratorija Mesija, te Salve Regina. To su poznata djela koja u program donose radost i svjetlo i prikazuju genijalnost i individualni stil tog kompozitora", kaže nam ova sopranistica.

Njena kolegica iz Beča predstavit će nam kompozitore perioda romantike: "Izvodim također djelo napisano na tekst Salve Regina ali od Schuberta, kao i Hoere Israel od Mendelssohna, veoma snažno djelo s jakom energijom", rekla nam je Isabel Seebacher.  

Značajno mejsto u programu imaju i instrumentalne izvedbe: Bachova Sinfonia iz Uskrsnog oratorija, te poznati Intermezzo iz opere Cavaleria Rusticana Pietra Mascagnija. 

Bez sumnje, ovaj koncert koji je pripremio tim Sarajevske filharmonije donijet će nam trenutke radosti i uživanja, stoga rezervirajte svoje mjesto na vrijeme. 

Ulaznice se mogu kupiti na blagajni Narodnog pozorišta u Sarajevu. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije