Uskoro u Sarajevu: 'Imago Mundi' - umjetnička kolekcija Luciana Benettona

Radiosarajevo.ba
Uskoro u Sarajevu: 'Imago Mundi' - umjetnička kolekcija Luciana Benettona
/ Luciano Benetton i kolekcija Imago Mundi
Jedan od najpoznatijih aktera modne industrije 20 stoljeća, posljednjih godina figurira i kao mecena umjetnosti.

Luciano Benetton osnivač je umjetničke kolekcije Imago Mundi  koja sadrži  djela 900 umjetnika, dimenzija 10 x 12  centimetara.

Publika u Sarajevu će od 9. do 28. maja imati zadovoljstvo da pogleda ovu jedinstvenu zbirku minijatura, koja će biti izložena u BKC-u.

Dijalozi, razmjena i mostovi: to su ideje oko koje su se okupili umjetnici iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Kosova, Makedonije, Crne Gore, Srbije i Slovenije

Svečano otvaranje najavljeno je za utorak 9. maj u Bosanskom kulturnom centru, a izložba će se moći pogledati do 28. maja.

"Estetski i umjetnički splet kojeg komponuju nove i originalne vizije najznačajnijih umjetnika iz sedam novonastalih evropskih zemalja: “Face to Face”, nova etapa kolekcije Imago Mundi, spaja, ujedinjuje, upućuje i poziva na razmjenu. Novi susret Imago Mundi nije zakazan slučajno 9. maja, na Dan Evrope, u Sarajevu, gradu od ključne važnosti za evropsku i svjetsku povijest, gradu koji evocira sjećanja na bolne i žive rane. Polaže se nada u prevazilaženje granica, zatvaranje pukotina i stvaranje novih staza po kojima brodi kreativna energija tih skoro 900 umjetnika okupljenih u ime zajedničkog ideala ljepote", navodi se u pratećem tekstu za ovu izložbu.

Otvaranju izložbe će prethoditi okrugli sto koji će se održati u 12.00, a predvode ga Claudio Scorretti i Irina Ungureanu, a čiji je cilj razmjene ideja na temu savremene umjetnosti.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije