Upozorenje nakon Dodikove afere: U BiH nestalo 46 ikona

2
Radiosarajevo.ba
Upozorenje nakon Dodikove afere: U BiH nestalo 46 ikona
Foto: Umjetnička galerija BiH / Arhanđel Mihailo, 18. vijek

Nakon skandala s ukradenom ukrajinskom ikonom koju je Sergeju Lavrovu, ruskom šefu diplomatije, poklonio Milorad Dodik, predsjedavajući Predsjedništva BiH i lider SNSD-a, oglasili su se iz Umjetničke galerije BiH.

Iz ove kulturne institucije kritički su ukazali kako se nadležni i javnost nikada nisu uzbudili zbog 30 godina stare vijesti - da su 53 umjetnička djela nestala iz Umjetničke galerije BiH.

"Obavještavamo strane i domaće stručnjake, dobronamjerne i zlonamjerne dušebrižnike, kao i ostale stanovnike društvenih mreža, koji se danima brinu o porijeklu i sudbini ukrajinske ikone koja je napustila našu zemlju, da u Umjetničkoj galeriji BiH osamdeset ikona već godinu dana čeka hitnu restauraciju. Među onima kojima smo se obratili za pomoć nalaze se svi nivoi vlasti - neki su nas odbili, neki nisu ni odgovorili.

Ovu priliku želimo da iskoristimo da sa gorenevedenima podijelimo jednu informaciju staru skoro trideset godina: iz fundusa Umjetničke galerije BiH nestala su 53 umjetnička djela, od čega 46 ikona, zbog kojih se ni javnost ni nadležne službe nikada nisu uzbudile. Možda sada hoće!", naveli su iz Umjetničke galerije BiH na svom Facebook profilu.

Iz Umjetničke galerije su u više navrata isticali da su tokom rata (1992-1995), pod do danas nerazjašnjenim okolnostima, nestala 53 umjetnička djela.

"Nestanak se desio vjerovatno u prvima danima agresije, a potvrđen je 1993. godine kada je urađena vanredna inventura.

Nestanak je prijavljen i INTERPOL-u. Djela do danas nisu pronađena", ističu iz Umjetničke galerije.

Fotografije nestalih djela možete pogledati OVDJE.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije