Europska noć muzeja / Upoznajte kulturno-historijsko naslijeđe Starog kontinenta

20. 05. 2019. u 14:12:00 Radiosarajevo.ba

Shares:0

Europska noć muzeja, godišnja proslava kulture i historije poziva sve građane da istraže svijet muzeja i zajedničku historiju, kulturu i tradiciju širom Europe.

Tokom najvažnijeg dana za muzeje, ova središta kulture i tradicije otvaraju svoja vrata i pripremaju posebne programe, pozivajući građane ne samo da ih posjete i nauče nešto novo, već da im se pridruže u poštivanju i promociji zajedničkog kulturnog naslijeđa.

Kultura, umjetnosti i historija podsjećaju na zajedničku prošlost i pomažu izgraditi jače veze za budućnost, te su neizostavni dio obilježavanja Dana Europe u Bosni i Hercegovini.

Europska noć istraživača - undefined

Foto: EU info centar : Europska noć istraživača

U okviru aktivnosti proslave Dana Europe, u saradnji s ambasadama Austrije, Francuske, Grčke i Italije u Bosni i Hercegovini, Info centar Europske unije je organizovao virtuelne posjete prestižnim europskim muzejima.

Posjetioci muzeja u Banja Luci, Jablanici, Konjicu, Mostaru, Sarajevu, Travniku i Trebinju imali su priliku pogledati dio postavke Albertina muzeja i Prirodoslovnog muzeja u Beču, vidjeti neka od najpoznatijih i najcjenjenijih djela izloženih u pariškom Luvru i Acropolis muzeju u Atini, i tako se pridružiti milionima evropljana koji proslavljaju Evropsku noć muzeja.
Europska noć istraživača - undefined

Foto: EU info centar : Europska noć istraživača

Europska noć muzeja je prilika da se posjete trajne i privremene postavke, ali također i da se muzeji otkriju i dožive na jedan drugi način kroz brojne događaje i aktivnosti.

Već četrnaest godina zaredom, od 2005. godine, Europska noć muzeja je jedinstvena prilika da se otkriju nove postavke, nauče nove stvari i naprave trajne uspomene u kućama kulture i tradicije.

NEMA KOMENTARA