Upitno finansiranje pozorišta, biblioteke i galerije

Anadolija
Upitno finansiranje pozorišta, biblioteke i galerije
Ukoliko se Vlada Tuzlanskog kantona (TK) i Grad Tuzla uskoro ne dogovore o načinu upravljanja i finansiranja, nastavak rada tri ustanove kulture iz Tuzle u narednoj bi godini mogao biti upitan.

Vlada TK najavila je mogućnost prestanka finansiranja iz budžeta Narodne i univerzitetske biblioteke Derviš Sušić, Narodnog pozorišta Tuzla i Međunarodne galerije portreta. Iz kantonalnog budžeta većinskim je dijelom finansiran rad ovih ustanova, a Jasmin Imamović, gradonačelnik Tuzle, najavljeni potez smatra "neprijatnim iznenađenjem".

"Ukoliko se to i desi, podsjećamo Vladu i Skupštinu da bi time bio jednostrano prekršen ugovor o suosnivačkim pravima i obavezama nad tri spomenute javne ustanove kulture iz 2006. godine. Još jednom napominjemo da su Narodno pozorište, Narodna i univerzitetska biblioteka i Međunarodna galerija portreta, prema kantonalnim zakonima, ustanove kulture od kantonalnog značaja i kanton je po zakonu isključivo nadležan za finansiranje kulture. Iz tog razloga, sredstva poreskih obveznika idu u budžet kantona, a ne općine. Pitamo se zašto Vlada izbjegava izvršavati svoju, Ustavom Federacije Bosne i Hercegovine i Ustavom TK određenu nadležnost u oblasti provođenja kulturne politike", pita Imamović.

Bego Gutić, premijer TK, ističe da se radi o ustanovama kulture čiji je osnivač i vlasnik Grad Tuzla, a koje je Vlada finansirala u iznosu od 85 procenata, za šta se izdvajalo 1,8 miliona KM iz kantonalnog budžeta.

"Na ovaj smo se potez odlučili zbog stabilizacije budžeta. Prošle smo godine ponudili tri modela finansiranja i redefiniranja, od kojih je prvi da se navedene ustanove finansiraju pola-pola sredstvima Vlade i Grada, dok je drugi da Grad finansira sve tri ustanove, a treći da Vlada preuzme kompletna upravljačka i osnivačka prava", naveo je Gutić na današnjoj vanrednoj konferenciji za medije.

Prema pojašnjenju Jakuba Suljkanovića, ministra finansija u Vladi TK, rad biblioteke, pozorišta i galerije proteklu deceniju se finansirao nezakonito.

"Finansirani su mimo Zakona o budžetima i Zakona o trezorskom poslovanju Federacije BiH. Ove ustanove imaju svoje posebne račune, a troše javni novac. Narodno pozorište Tuzla se finansira sa 75 procenata iz budžeta, 11,2 procenata iz budžeta Grada Tuzle, dok je 13,8 procenata donatorskih i vlastitih sredstava. Sredstva biblioteke iz kantonalnog budžeta iznosila su 81,38 procenata, iz Grada Tuzle 4,88 procenata i 13,84 procenata vlastitih sredstava. Iz galerije smo dobili podatak da se finasiraju sa 50 procenata sredstvima iz budžeta TK, a 50 procenata iz gradskog budžeta, što znači da vlastitih sredstava nemaju", izjavio je Suljkanović.

Govoreći o ravnopravnosti ustanova kulture u TK, premijer Gutić je naglasio da se iz kantonalnog budžeta finansiraju samo ove tri ustanove.

"Treba ravnopravno tretirati sve ustanove, a nijedna ustanova iz neke druge lokalne zajednice se ne finansira iz kantonalnog budžeta", izjavio je Gutić.

Na novinarsko pitanje mogu li se porediti školske biblioteke sa Bibliotekom Derviš Sušić ili Narodno pozorište Tuzla sa Amaterskim pozorištem iz Živinica, Gutić je odgovorio da će se "nakon što se Skupština odredi o ovom pitanju, znati koje će korake Vlade poduzeti".

Gradonačelnik Imamović je kantonalnu vlast prozvao da se na ovaj način "sveti za pobjedu SDP-a na lokalnim izborima", što je premijer Gutić negirao rekavši da je ovo pitanje staro godinu dana.

Dok se lokalna i kantonalna vlast ne mogu ili ne žele dogovoriti u vezi s nadležnostima, glumci vrijedno rade i pripremaju se za Prvi festival evropskog teatra u Tuzli.

"Očekujemo da će pravnici Grada i Vlade sjesti i razgovarati, te dogovoriti najpovoljnije rješenje za ove ustanove. Optimista sam i nadam se da ćemo na kraju imati sretan završetak", smatra Armin Ćatić, direktor Narodnog pozorišta Tuzla.

Vesna Cvjetinović, v.d. direktorica Narodne i univerzitetske biblioteke Derviš Sušić u razgovoru za AA ocijenila je da je do sada ugovor o suosnivačkim pravima normalno funkcionirao, te da se ona nada da će se tako i nastaviti.

"Svi su svoje zakonske zadatke korektno izvršavali i nadamo se dogovoru suosnivača, te pozitivnom ishodu razgovora", navela je Cvjetinović.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije