Uoči godišnjice Anurove smrti: Grad Sarajevo bliže izgradnji muzeja Ars Aevi

Radiosarajevo.ba
Uoči godišnjice Anurove smrti: Grad Sarajevo bliže izgradnji muzeja Ars Aevi
/ Na mjestu budućeg muzeja Ars Aevi

Gradsko vijeće Grada Sarajevo na prijedlog gradonačelnika Sarajeva donijelo je odluku kojom se omogućava početak izgradnje Muzeja savremene umjetnosti Ars Aevi.

Vijećnici su podržali prijedlog da se parcela na kojoj će se graditi muzej izuzme od zabrane gradnje, čime je Grad Sarajevo veliki korak bliže realizaciji jednog od najvećih kulturnih projekata u poslijeratnoj BiH.

"Ova Gradska uprava je potpuno propali projekt izgradnje muzeja Ars Aevi oživjela. Ovime smo učini važan korak ka samom početku izgradnje Muzeja. Vjerujem da ćemo do kraja mandata ove uprave imati izgrađen Muzej savremene umjetnosti na ponos svih građana BiH"  rekao je gradonačelnik Skaka.

Simbolično ili ne, ova odluka donešena je uoči prve godišnjicu smrti Anura Hadžiomerspahića, umjetničkog direktora i jednog od osnivača kolekcije Ars Aevi, koji je preminuo 29. novembra 2017. godine. 

Muzej savremene umjetnosti Ars Aevi  nastao je ratne 1992. godine. Grupa entuzijasta predvođena Enverom Hadžiomerspahićem pozvala je svjetske umjetnike da, u znak podrške Sarajevu pod opsadom, doniraju svoja djela i na taj način stvore zbirku budućeg Muzeja savremene umjetnosti u Sarajevu. 

Jedinstvena kolekcija Ars Aevi, sastavljena od oko 150 djela koja su donirali neki od najpoznatijih domaćih i međunarodnih umjetnika, u Sarajevo je stigla 1999. godine. Danas se ova kolekcija smatra jednom od najznačajnijih zbirki savremene umjetnosti u Jugoistočnoj Evropi, a njezin dio može se pogledati u Art Depou Muzeja Ars Aevi u Domu mladih, gdje je kolekcija biti smještena do izgradnje zgrade muzeja na Vilsonovom šetalištu.

Projekat zgrade Muzeja načinio je glasoviti italijanski arhitekta Renzo Piano, koji je izradio i projekat, ali i donirao sredstva za izgradnju pješačkog mosta preko Miljacke u blizini zgrade budućeg muzeja Ars Aevi.

Tokom proteklih godina u organizaciji Muzeja Ars Aevi u Sarajevu su održane i brojne izložbe renomiranih umjetnika koji su svoja djela poklonili muzeju, kao što su Michelangelo Pistoletto, Joseph Kosuth, Joseph Beuys, Bizhan Bassiri, Maja Bajević, Jusuf Hadžifejzović, Jannis Kounellis. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije