Umjetnički pozdrav iz grada pod opsadom: Ratne razglednice na izložbi u Sarajevu

S. H.
Umjetnički pozdrav iz grada pod opsadom: Ratne razglednice na izložbi u Sarajevu
Foto: Facebook / Najava izložbe

Greetings from Sarajevo 1993 - razglednice i plakati iz ratnog Sarajeva, među najdragocjenijim su umjetničkim djelima koja su nastajala tokom opsade.

Dada i Bojan Hadžihalilović i Lela Mulabegović Hatt, nekadašnji studenti Akademije likovnih umjetnosti u Sarajevu, činili su dizajnerski tim Trio koji je u drugoj polovici osamdesetih stekao ugled širom tadašnje Jugoslavije. 

U opkoljenom Sarajevu, Trio je nastavio sa svojim umjetničkim radom, čega je rezultat bila kapitalna zbirku plakata i razglednica na kojima su bili prikazani redizajnirani simboli pop kulture 20. stoljeća predstavljeni iz brutalne ratne vizure.

Miljenko Jergović: Kako je sarajevski TRIO oslikao kraj Jugoslavije

Dvije decenije nakon završetka rata, publika u Sarajevu i brojni turisti imat će priliku ova djela vidjeti na izložbi "Pozdrav iz Sarajeva 1993" (Greetings from Sarajevo 1993") koja će biti otvorena u ponedjeljak, 7. oktobra u Srednjoj školi primijenjenih umjetnosti u Sarajevu sa početkom u 12:30 sati.

"Ta je izložba dosta bliska našem načinu života i komunikaciji. Trio je popularan i afirmativan, stoga smatramo da bi izložba pozitivno djelovala na naše učenike. Želimo im pokazati ideje na koje su došli u ratnom Sarajevu, te kakva je njihova reakcija bila u opsadnom stanju", rekla je za Radiosarajevo.ba direktorica ove škole Elma Alić-Šobot.

Najava izložbe - undefined

Najava izložbe

Kako je navela Alić-Šobot, povod izložbe je želja za okupljanjem prijatelja i kolega želeći sačuvati od zaborava ova umjetnička djela i upoznati svoje učenike njima.

Dada i Bojan Hadžihalilović: Dizajnerski pozdrav iz opsade

Lejla Mulabegović Hatt danas živi i radi u Švicarskoj, dok su Dada i Bojan Hadžihalilović suosnivači i suvlasnici agencije Fabrika - Sarajevo, koja se bavi dizajnom, kompjuterskom grafikom, TV animacijom, produkcijom TV spotova i marketing komunikacijom.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije