VIDEO / Umjetnička galerija danas slavi rođendan - posjetite je besplatno

11. 10. 2018. u 10:33:00 Radiosarajevo.ba

Shares:16

Rizica najvažnijih i najljepših umjetničkih djela u BiH - Umjetnička galerija BIH, danas obilježava 72. godine postojanja.

Povodom rođendana, Umjetnička galerija poziva sve građane da je danas posjete besplatno i pogledaju stalnu postavku i tri prigodne izložbe: Izvan oblika: Ana Crespo i Meliha TeparićSelma Đulizarević: Trnoružičnjak, Oprostorena intima. 

Osnovana odlukom Vlade Narodne Republike Bosne i Hercegovine 11. oktobra 1946, Umjetnička galerija BiH je najstariji i najznačajniji muzej umjetnosti u Bosni i Hercegovini. Od 1953. godine smještena je u zgradi koja je 1912. izgrađena kao robna kuća Ješue i Mojce Saloma. Za javnost je otvorena 1959. godine prvom stalnom postavkom.

Od osnivanja do danas Umjetnička galerija BiH prošla je kroz brojne i burne fazesvoga razvoja: od samog nastanka, preko stabilnih sedamdesetih i osamdesetih godina prošlog vijeka, pa do dramatičnih ratnih događanja krajem devedesetih, ali i ništa manje dramatičnog poraća, u kojem Galerija još nije dobila ni svoj formalni status niti osnivača, pa je i u tom periodu prošla faze od zatvaranja za javnost do današnjih relativno stabilnih uslova za rad.

Umjetnika galerija nalazi se u cewntru grada, na trgu pored Doma Oružanih snaga. Posjetite je!  

NEMA KOMENTARA