Učešće BiH na Venecijanskom bijenalu podržat će Ministarstvo civilnih poslova

Radiosarajevo.ba
Učešće BiH na Venecijanskom bijenalu podržat će Ministarstvo civilnih poslova

Direktor Umjetničke galerije Bosne i Hercegovine Strajo Krsmanović i direktorica Muzeja savremene umjetnosti Republike Srpske Sarita Vujković, informirali su ministra civilnih poslova BiH Adila Osmanovića da bi trebalo što prije započeti pripreme za predstavljanje BiH na Venecijanskom bijenalu 2017. godine.

„Imajući u vidu prethodna iskustva, kao i činjenicu da će Bijenale 2017. godine početi mjesec dana ranije nego što je to uobičajeno, pripreme treba početi na vrijeme i učiniti sve da Bosna i Hercegovina osigura redovno predstavljanje u Veneciji“, rekla je direktorica Muzeja savremene umjetnosti RS-a Sarita Vujković. 

Ona se založila za iznajmljivanje galerijskog prostora u Veneciji na duži period kako bi se otklonila neizvjesnost u vezi s nastupima Bosne i Hercegovine na Bijenalu, a prostor bi mogao biti korišten i za učešće arhitekata iz BiH na Bijenalu arhitekture koje se u Veneciji održava 2018. godine.

I direktor Umjetničke galerije BiH Strajo Krsmanović podržao je inicijativu iz Muzeja savremene umjetnosti RS i rekao da treba postići dogovor svih u BiH, kako bi država na Bijenalu bila predstavljena na najbolji način.

Ministar civilnih poslova BiH Adil Osmanović obećao je da će Ministarstvo civilnih poslova u okviru svojih nadležnosti podržati koncept predstavljanja koji bude usaglašen u umjetničkim krugovima u BiH. Zatražio je od umjetnika usaglašen prijedlog nastupa u Veneciji s finansijskom konstrukcijom  što prije, kako bi na vrijeme bili provedeni svi potrebni koraci za nastup države na Venecijanskom bijenalu 2017. godine.   

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije