U Vijećnici predstavljen zbornik "Isa-beg Ishaković i njegovo vrijeme"

Radiosarajevo.ba
U Vijećnici predstavljen zbornik "Isa-beg Ishaković i njegovo vrijeme"
Zbornik "Isa-beg Ishaković i njegovo vrijeme" predstavljen je u petak u sarajevskoj Vijećnici, u okviru manifestacije "Isa-beg Ishaković 2018".

Radi se o vrijednom izvoru podataka u kojem su sadržana četiri rada naših eminentnih naučnika, koji su pokušali rasvijetliti određeni historijski kontekst i okolnosti nastanka i razvitka grada Sarajeva 1462. godine.

Suštinski, zbornik je pokušaj da se u javnosti pitanje nastanka i razvitka naših gradova u vrijeme osmanske vladavine artikulira na znanstven i utemeljen način.

Taj zbornik nastao je kao rezultat okruglog stola koji je prošle godine održan u Gazi Husrev-begovoj biblioteci u Sarajevu, povodom 555 godina Vakufname Isa-bega Ishakovića - Rodnog lista Sarajeva.

Ranije danas upriličena je i simbolična historijska šetnja i posjeta objektima iz Vakufname Isa-bega Ishakovića, osnivača grada Sarajeva.

Uz predstavnike Udruženja za zaštitu kulturne baštine Isa-beg Ishaković i članova Gradske uprave i brojni građani iskoristili su tu priliku da posjete Bentbašu, čaršijski trg, Kolobara han i Carevu džamiju. Program je nastavljen prigodnim prijemom i izložbom u Vijećnici.

Organizator manifestacije "Isa-beg Ishaković 2018" je Udruženje za zaštitu kulturne baštine Isa-beg Ishaković, uz pokroviteljstvo Gradske uprave i u suradnji sa i Historijskim arhivom Sarajevo i JU Muzej Sarajevo.

Vakufnama Isa-bega Ishakovića o osnivanju njegovih zadužbina napisana je 1462. godina, a time je  zapravo počelo urbano formiranje Sarajeva.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije