U Vijećnici održan koncert povodom 80. rođendana primadone Milice Buljubašić

Radiosarajevo.ba
U Vijećnici održan koncert povodom 80. rođendana primadone Milice Buljubašić
U sarajevskoj Vijećnici večeras je, u okviru programa Život za muziku, održan koncert povodom 80. rođendana Milice Buljubašić.

Na biografiju naše proslavljene umjetnice podsjetili su neki od autora monografije koja je još uvijek u pripremi, a potom je održan koncert na kojem su nastupili domaći i inostrani umjetnici čija se karijera na razne načine dotakla sa njenom. Među njima su: Ilker Arcayürek (tenor), Dunja Simić (sopran), Ana Babić (sopran), Suad Selimović (bariton), Željko R. Andrić (bariton), Dževad Šabanagić (violina), Elvir Solak (gitara), Milivoje Veljić (klavir). Ulaz na koncert bio je slobodan.

Primadona Milica Buljubašić jedna je od najznačajnijih vokalnih umjetnica u muzičkoj historiji Bosne i Hercegovine. Nastupala je u brojnim operskim produkcijama – kako u Narodnom pozorištu Sarajevo, tako i na gostovanjima širom svijeta (od Bajkala do Pacifika). Posebno treba spomenuti njeno djelovanje u Deutsche Oper am Rhein, Düsseldorf (Njemačkoj operi na Rajni), jednoj od najvažnijih operskih kuća u svijetu u kojoj je bila angažovana 14 godina i uz tekući repertoar, ostvarila čak 26 premijera.

"Pjevala sam iz unutrašnje potrebe od najranijeg djetinjstva zato što je to bila moja životna vokacija. To bi bio i odgovor mnogima koji su me pitali kako i zašto sam se odlučila za poziv vokalnog umjetnika. Radovalo me je kada sam doživljavala uspjehe i ovacije publike, ali je u stvari najveća radost i zadovoljstvo sam čin stvaranja na sceni, kada se prestaje biti privatna osoba i živi i glasom izražava uloga. Ne mogu da zamislim ljepši poziv", rekla je o svojoj karijeri Milica Buljubašić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije