U Tuzli u petak počinje prvi Festival evropskog teatra

Radiosarajevo.ba
U Tuzli u petak počinje prvi Festival evropskog teatra
/ Festival Evropskog teatra Tuzla
Prvo izdanje "Festivala evropskog teatra", rezultat je transformiranja dvadesetogodišnje Tuzlanske pozorišne revije, na kojoj su učestvovali značajni teatri iz regiona i Evrope.

Ova nova teatarska manifestacija u kulturnom životu BiH održat će se od 18. do 29. novembra.

Direktor Festivala Armin Ćatić ističe kako će Festival biti takmičarskog karaktera: 

”Prvi put ćemo imati takmičarski karakter gdje ćemo šest predstava gledati na sceni NP Tuzla. Od tih šest predstava bit će nagrađeni najbolji reditelj, najbolja predstava, najbolji glumac i najbolja glumica”, kazao je i dodao kako su planovi što se tiče ovog festivala bili mnogo veći, ali bilo je dosta događaja koji su ih poremetili.

Tročlani žiri koji će dodijeliti nagrade činit će: Jasen Boko, splitski dramaturg i umjetnički direktor HNK-a Split, Miroslav Miki Radonjić – direktor festivala Sterijino pozorje i Emin Bilge – rediteljica i dramaturg iz Turske.

Festival će se sastojati iz dva dijela: takmičarskog, od 18. do 24., i pratećeg programa koji će trajati do 29. novembra.

Festival evropskog teatra otvorit će teatar iz Češke Theatre Divadlo D21 u petak u 19:30 sati predstavom Vojcek – Projekt Vojcek. u režiji Jiržija Ondre

Kroz šest dana, predstavit će se pozorišta iz Slovenije, Hrvatske, Srbije, Mađarske i BiH. Takmičarski program festivala će zatvoriti predstava Mrtve ribe plivaju na leđima nastala u koprodukciji HNK Mostar, NP Mostar i BNP Zenica, a u režiji Tanje Miletić Oručević.

Direktor NP naglasio je da je riječ o predstavama koje su zabilježile veliku gledanost u svojim teatrima, a neke od njih su i nagrađivane.

Za publiku je važno naglasiti da će predstave koje budu igrane na stranim jezicima biti osiguran prijevod kako bi ih publika razumjela.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije