U švedskom gradu Varnamu otvorena izložba "Sarajevo kroz historiju"

Fena
U švedskom gradu Varnamu otvorena izložba "Sarajevo kroz historiju"
U sklopu obilježavanja 70 godina uspješnoga kulturnog i muzeološkog djelovanja, Muzej Sarajeva će se osim domaćoj predstaviti i internacionalnoj javnosti te je tim povodom danas u švedskom gradu Varnamu otvorena izložba "Sarajevo kroz historiju".

Iz Muzeja navode da će se na taj način švedska kulturna zajednica upoznati o samom Muzeju Sarajeva, o historiji našeg glavnog grada i eksponatima koje sakuplja, čuva, štiti i prezentira Muzej.

U galerijskom prostoru Gummifabriken, Muzej je izložio osebujni ilustrirani prikaz sarajevske historije na 40 panoa, s više od 40 originalnih eksponata, pet hologramski predstavljenih dragocjenih predmeta iz stalne postavke Muzeja, nekoliko video prezentacija u savremenom štihu, kao i druge vrijedne arheološke, etnološke i historiografske artefakte.

Organizator izložbe je komuna Varnamo koja je uz podršku bh. useljenika pozvala Muzej da u zajedničkoj sinergiji bude realiziran jedan tako kompleksan i skup projekt.

Na otvorenju su se velikom broju posjetitelja obratili direktor Muzeja Sarajeva Mirsad Avdić i zamjenica predsjednika odbora za kulturu grada Varnama Senada Bešić, koja je Avdiću u ime grada dodijelila posebno priznanje za doprinos afirmiranju bh. kulture van granica naše zemlje.

Avdić je održao i predavanje o temi sarajevske paradigme stavljajući akcent na punktne historijske tačke koje su odredile njegovu specifičnost i kreirale ono što zovemo kolokvijalno "sarajevski duh", a što ima svoje uporište u egzaktnim događajima koji su se direktno reflektirali na život grada i mentalitet njegovih stanovnika.

Ukupan projekt je uspješno realiziran zahvaljujući idejnom pokretaču Mehmedaliji Kariću i gradu Varnamu, saopćeno je iz Muzeja Sarajeva. Izložba je otvorena do 17. aprila.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije