U subotu počinje 58. Mess, otvara ga Consanza Marcas sa svojim ansamblom

V.A.Z.
U subotu počinje 58. Mess, otvara ga Consanza Marcas sa svojim ansamblom
Foto: Samir Leskovac / Radiosarajevo.ba / Constanza Macras
Vrijeme je za vrhunski teatar.

U narednih devet dana, u Sarajevu i Zenici će se odvijati Međunarodni teatarski festival MESS, koji ova godine dolazi u svom 58. izdanju.

U glavnom takmičarskom programu, kao i u programu Mali Mess, gledat ćemo 24 predstave. Tim povodom, u Sarajevo stiže 400 protagonista i gostiju. Na realizaciji festivala angažirano je 150 ljudi, pored deset stalnih članova direkcije festivala

Prva od gošći koje su stigle u Sarajevo je Constanza Macras, jedna od najpoznatijih evropskih tratarskih koreografkinja i redateljica, čija će predstava 'Otvoreni za sve' u subotu 29.09. u 19,30 otvoriti Mess.

Stalna publika Messa sjeća se predstave Hell ove redateljice, koja je otvorila festival 2009. Svi se nadaju da će i ova predstava gledateljima ostati u dugom sjećanju.

"Čast mi je da opet mogu otvoriti festival. Predstava 'Otvoreni za sve' je nastala 2012. godine a radi se o saradnji romskih glumaca iz Madjarske, Češke, uz moj stalni ansambl. To je naš odgovo na snažnu ksenofobiju i antiromsko raspoloženje, sa kojim se i danas suočava romska zajednica širom svijeta. Željela sam prikazati kako Romi žive, a da to ne bude ni romantičarski prikaz, niti klišeiziran. Mada, klišei nam služe kao polazište za dramsku radnju. Na primjer, tinejdžerska trudnoća ili stereotipi o Romima kao vječitim nomadima. Nad Romima se još uvijek vrši segregacija, a segregacija je i univerzalna tema koja je posebno aktuelna sada u vrijeme izbjegličke krize. Jedan dio populacije i daje je obaspravljen i stigmatiziran. Važno je kritikovati licemjerje koje i dalje vlada u razvienom svijetu" rekla je redateljica Constanza Macras.

Njena predstava obiluje korekgrafskim imuzičkim elementima, po čemu je njena kompanija Dorky Park poznata u svijetu teatra. 

Na današnjoj konferenciji za medije govorio je i direktor festivala Mess Nihad Kreševljaković koji se još jednom osvrnuo na problem budžetiranja Festivala, s obzirom da je ove godine, od Ministarstva kulture F BiH usmjereno samo 80.000 KM. Za ilustraciju, nekada je ovo ministarstvo u festival MESS ulagalo 400.000 KM. Kreševljaković je izrazio bojazan da se radi o političkoj odluci kojom se nastoje međunarodni događaji svesti u nacionalne okvire. 

Podsjećamo na kolektivno pismo Ministrici kulture Zori Dujmović koje su radnici iz kulture uputili još 2015 godine: 

Protest kulturnih institucija: Tražimo hitnu ostavku ministrice Zore Dujmović

Slučaj 'Zora Dujmović': Zašto je kulturno Sarajevo Federacija BiH 

 

"Umjetnost i festivali poput Messa su posljednja linija odbrane naše savjesti. Zato Mess ne smije biti konformistički već otvoren za sve", naglasio je umjetnički direktor festivala Dino Mustafić.

 

On je podsjetio da je Mess u medjuvremenu postao i teatarski mainstream u svjetskom kontekstu, a predstave koje je dovodio u bih nerijetko su ulazile u svjetsku literaturu.

I ove godine. Mess će predataviti raznolike forme i žanrove, sve oni što ulazi u pojam teatarske umjetnosti: dramske predstave, dokumentarni teatar, predstave bazirane na muzičkom izrazu, koreografiji, ili one sa izrazitim performativnim karakterom, od složenih teatarskih produkcija do mikro-predstava u kojima će oublika svako za sebe nešto naći.

"Mess mora ostati prozor koji otvara naš pogled u svijet. Mess je uvijek bio promoter radikalnog, modernog i kozmopolitskog i učio nas kako da se upoznajemo sa različitim kulturama. Pred nama je lijep, uzbudljiv i dinamičan festival, avangardan koji se naslanja na dugu tradiciju. Mess je identitarna činjenica grada Sarajeva" zaključio je Mustafić.

 

 

MESS FORUMI

Mess će, kao i u prethodnim godinama, otvoriti i teatarsku debatu, kroz Mess forume.

U nedjeljhu, utorak, petak i subotu, MEss ofrumi održat će se u kinu Kriterion s početkom u 15,00. Na ovim dibatama sudjelovat će gosti festivala, teatrolozi, sociolozi i publika.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije