Predstavljen Networld: Projekt namijenjen očuvanju spomenika iz Prvog svjetskog rata

Radiosarajevo.ba
Predstavljen Networld: Projekt namijenjen očuvanju spomenika iz Prvog svjetskog rata
Ekonomski fakultet u Sarajevu bio je domaćin konferencije za medije, na kojoj je predstavljen projekt NETWORLD, kojim se nastoji očuvati multikulturalno naslijeđe iz Prvog svjetskog rata u zemljama podunavlja.

Ovaj projekat podržan je i finansiran iz sredstava EU Interreg Danube Transnational Programmea, a Ekonomskom fakultetu u Sarajevu je ukazana velika čast da bude partner u ovom projektu.

Dekan fakulteta prof. dr. Kemal Kozarić je na početku konferencije pojasnio značaj projekata ove vrste, koji promoviraju ekonomsku, socijalnu i teritorijalnu koheziju dunavske regije, iskazavši posebno zadovoljstvo što je upravo ovaj fakultet prepoznat kao pouzdan i kvalifikovan partner.

"Ekonomski fakultet je sposoban i konkurentan da ponovo aplicira na projekte Europske Unije, i ovo za nas jeste uspjeh, jer kada gledamo naše akreditacije, onda gledamo koliko projekata imamo i koliko smo prisutni na internacionalnom tržištu. Ovo nije jedini projekat, ali je prvi u ovoj godini i ja sam zaista sretan i zadovoljan da je rukovodilac ovog projekta naš uvaženi profesor Almir Peštek“, istakao je dekan Kozarić.

Profesor Peštek, rukovodilac projekta NETWORLD ispred Ekonomskog fakulteta, predstavio je projekte ciljeve i aktivnosti, istakavši važnost jačanja zajedničkih i integrisanih pristupa očuvanju i upravljanju kulturnim naslijeđem Prvog svjetskog rata i resursima dunavske regije. On je to istakao u kontekstu održivog razvoja i rasta, u svrhu povećanja mobilnosti, unaprijeđenja održivosti, te izgradnje zajedničkog sjećanja i kulturnog turizma.

Profesor Peštek naglasio je da rezultati projekta NETWORLD, imaju šire regionalne implikacije imajući u vidu činjenicu da u istom učestvuje četrnaest projektnih partnera i deset pridruženih strateških partnera iz devet zemalja koje pripadaju regiji obuhvaćenoj programom Danube Transnational.

"Cilj ovog projekta je očuvanje historijskih spomenika vezanih za Prvi svjetski rat, razvoj planova upravljanja tim spomenicima i njihovo stavljanje u funkciju razvoja kulturalnog turizma u BiH i cijelog regiji“, zaključio je prof. Peštek.

Implementacija Projekta započeta je u januaru 2017. godine a trajat će ukupno trideset mjeseci. Specifični ciljevi projekta koji će biti ostvareni u tom periodu odnose se na primjenu sistemskog pristupa prilikom umrežavanja aktivnosti upravljanja resursima kulturnog naslijeđa Prvog svjetskog rata, te unaprijeđenje saradnje na obilježavanju stogodišnjice rata u zemljama obuhvaćenim programom Danube Transnational.

Očekuje se da će aktivnosti Projekta doprinijeti unaprjeđenju iskustava posjetilaca lokacija od značaja za period Prvog svjetskog rata putem kreiranja raznovrsnih i kvalitetnih turističkih ruta te promovisati ideju zajedničke prošlosti putem poboljšanja institucionalnih kapaciteta za promociju kulturnog naslijeđa Prvog svjetskog rata.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije