Progonjeni i ugroženi: Otvorena izložba "Gdje ljubav nije dozvoljena"

Radiosarajevo.ba
Progonjeni i ugroženi: Otvorena izložba "Gdje ljubav nije dozvoljena"
Foto: Radiosarajevo.ba / U Sarajevu otvorena izložba fotografija "Gdje ljubav nije dozvoljena"

Sedamdeset i dvije zemlje svijeta i dalje imaju zakone koji zabranjuju seksualne aktovnosti između osoba koje spadaju u LGBTI populaciju. Ovo tematizira izložba fotografija Gdje ljubav nije dozvoljena / Where Love is Illegal, međunarodno nagrađenog fotografa Robina Hammonda.

Izložba je otvorena u Muzeju književnosti i pozorišne umjetnosti u Sarajevu, a neposredan povod je održavanje bh. Povorke ponosa zakazane za nedjelju, 8. septembra.

Hammond je proveo nekoliko godina putujući kroz države u kojima su LGBTI osobe progonjene i ugrožene te je napravio stotine portreta osoba koje svakodnevno moraju braniti svoj identitet. Autor fotografija smatra da priče imaju snagu da mijenjaju stvarnost. 

U Sarajevu otvorena izložba Foto: Radiosarajevo.ba: U Sarajevu otvorena izložba "Gdje ljubav nije dozvoljena"
Zaštita prava svih građana i inkluzija grupa koje su osjetljive, predstavljaju prioritet EU, istaknuto je na otvaranju izložbe.

"Tema je veoma aktualna jer će se u nedjelju prvi put u BiH održati Povorka ponosa. Cilj i povorke i izložbe je da ukažu na kršenje ljudskih prava. Poštovanje ljudskih prava, sloboda izražavanja i sloboda okupljanja predstavljaju jednu od prioritetnih vrijednosti EU, a tome bi BiH trebala posvetiti posebnu pažnju u procesu integracija", istaknuo je Gianluca Vannini, predstavnik Evropske komisije u BiH, otvarajući izložbu.

Istaknuo je da delegacija EK podržava održavanje Povorke ponosa, jer zaštita prava LGBTI osoba znači zaštitu ljudskih prava generalno. To podrazumijeva zaštitu prava svih manjinskih grupa.

Bosna i Hercegovina je jedina država u regionu gdje do sada nije bila održana povorka ponosa, stoga je ova izložba stigla u Sarajevo, istaknula je predstavnica Fondacije Heinrich Boll. Pored ove fondacije, suorganizator izložbe je i EU info centar, a prethodno je bila postavljena u Berlinu gdje ju je vidjelo preko 8.000 ljudi.

Izložba će biti otvorena do 11. septembra u prostorijama Muzeja književnosti i pozorišne umjetnosti Sarajevo, najavljeno je iz EU Info centra.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije