BiH / Značajan trenutak: U Sarajevu otvorena galerija primijenjenih umjetnosti i dizajna

06. 02. 2019. u 20:15:00 V.A.Z.

Shares:350

Galerija Udruženja likovnih umjetnika primijenjenih umjetnosti i dizajnera (ULUPUBiH) Bosne i Hercegovine otvorena je večeras u Sarajevu.

S obzirom  da je Udruženje likovnih umjetnika primijenjenih umjetnosti i dizajnera Bosne i Hercegovine neprofitna asocijacija, čiji je cilj, između ostalih, promocija i unapređenje rada i djela članova, galerija će biti prostor za izlaganje, prezentaciju i ponudu na vidljivom i prometnom mjestu.

Inicijativu u Općini Centar je pokrenula Amra Zulfikarpašić, vijećnica Naše stranke i članica ULUPUBIH-a.

“Prije rata likovni umjetnici su imali svoju prodavnicu Lik gdje su mogli prezentirati i prodavati svoja djela. Evo, tek 2019. smo dobili prostor za članove Udruženja primjenjenih umjetnika i dizajnera BiH koje okuplja skoro 300 članova. Od rata naovamo, mi smo bili na margini, niko nije na jednom mjestu mogao vidjeti ko su likovni umjetnici  i šta oni rade, sad se polako približavamo ka centru”, kazala je Zulfikarpašić. 

Novootvoreni prostor za njihov umjetnički izraz bit će i prodajno mjesto originalnih eksponata, kao i prostor za pojedinačne izložbe i susrete umjetnika s građanima te za namjenske edukativne sadržaje. Nalazi se u ulici Koševo.

NEMA KOMENTARA