U Sarajevu otvoren peti VIVA film festival

Radiosarajevo.ba
U Sarajevu otvoren peti VIVA film festival
Foto: Radiosarajevo.ba / U Sarajevu otvoren peti VIVA film festival

VIVA film festival ekološkog, religijskog, turističkog i omladinskog dokumentarnog filma, peti po redu, otvoren je večeras ceremonijom u Centru kulture i mladih Općine Centar Sarajevo.

U zvaničnu selekciju 5. VIVA Film Festivala, odabrano je 94 filma iz tri oblasti: religija, ekologija i turizam, te 17 filmova u kategoriji omladinski bosanskohercegovački film koji su rezultat rada VIVA škole filma, održane u 2019. godini u 16 gradova Bosne i Hercegovine.

“Ekološki filmovi bude svijest kod publike, krajnje je vrijeme da ljudi prestanu sjeći granu na kojoj sjede. Ekologija je budućnost i ovih mladih koji su danas prisutni, jer bez ekologije nema ni turizma. Religija nas sjedinjuje, ono što treba da oplemenjuje ljude. Zato postoji i ekologija duše”, rekao je Ratko Orozović, direktor festivala.

Stručni žiri će odabrati po tri najbolja filma iz svake kategorije, Grand Prix Festivala, a u kategoriji bosanskohercegovački omladinski film, najboljim mladim autorima bit će dodjeljene vrijedne nagrade sponzora- oprema za budući rad na filmu.

U Sarajevu otvoren peti VIVA film festival - undefinedFoto: Radiosarajevo.ba: U Sarajevu otvoren peti VIVA film festival

Festival je međunarodnog i takmičarskog karaktera, a zvanično ga je podržao i visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Valentin Inzko, kao i sve četiri kulturne vjerske zajednice i predstavnici manjina u Bosni i Hercegovini, budući da je VIVA Festival prvi festival sa tom tematikom na ovim prostorima.

Članovi savjeta Festivala su ugledne javne ličnosti, akademici kao i predstavnici svih konfesija.

Sve dodatne informacija možete dobiti na web stranici Festivala www.vivaba.com i na https://www.facebook.com/vivafilmfest/.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije