U Sarajevu izvedena predstava 'Welcome' posvećena izbjeglicama 21. stoljeća

Radiosarajevo.ba
U Sarajevu izvedena predstava 'Welcome' posvećena izbjeglicama 21. stoljeća

Snažna poruka o izbjegličkoj krizi, sramnom licu 21. stoljeća, ideja je vodilja teatarskog performansa "Welcome" rađenog u režiji Nermina Hamzagića koji je premijerno izveden večeras u neobičnom ambijentu - na Olimpijskom bazenu Otoka.

Rute kojima se kreću izbjeglice u očajničkom traganju za slobodom u bijegu od rata i terora, pod plaštom iskonske ljudske želje za normalnim životom, opasnosti koje im na tom putu prijete, životi koji na njima budu izgubljeni, te u konačnici stid i izgubljenost kao osnovne emocije što postanu dijelom njihovih ličnosti po dolasku na slobodu van vlastitog grada i okruženja, samo su neke od niti koje priča ovog komada isprepliće.

Predstava je temeljena na podacima da u svijetu trenutno pet miliona ljudi samo iz Sirije ima status izbjeglica, dok se u 2017. godini njih 5.000 utopilo u morima u pokušaju da dođu do slobode.

Neobična forma u kojoj je izvedena, u kombinaciji vode i svjetla, te slika koje smjenjuju jedna drugu u odsjaju vode kao fluida što ljude dijeli od slobode, predstavi je dala poseban pečat, naglašenu emociju i direktno iskustveno suosjećanje sa hiljadama izbjeglica.

Vrsne uloge su ostvarili Maja Izetbegović, Ermin Bravo, Boris Ler, Amar Selimović i Sanin Milavić, dramaturgiju potpisuje Asja Krsmanović, kostimografiju Vanja Ciraj i Irma Saje, a scenografiju Adisa Vatreš Selimović.

Performans je rađen u produkciji udruženja Kontakt, u organizaciji s Olimpijskim bazenom Otoka, te uz podršku Rockefeller Brothers Funda, Ministarstva za kulturu i sport Kantona Sarajevo, Fondacije za muzičke, scenske i likovne umjetnosti i Festivala MESS.

Prvo reprizno izvođenje predstave zakazano je za 3. decembra.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije