U sarajevskoj Vijećnici otvorena izložba "Uspinjača"

Fena
U sarajevskoj Vijećnici otvorena izložba "Uspinjača"
FOTO: Fena / Izložba "Uspinjača"
Izložba "Uspinjača" posvećena Trebevičkoj žičari otvorena je danas u Vijećnici povodom 6. aprila, Dana Grada Sarajeva, a autorice su kustosice Muzeja Sarajeva Aida Sulejmanagić, Amra Madžarević i Žanka Dodig.

Postavka hronološki obuhvata period od izgradnje prve žičare 1959. godine, koja je povezivala Bistrik s Vidikovcem na Trebeviću.

Prikazano je vrijeme kada je Trebevićka žičara živjela punim životom, nijemo slušala zaljubljene, podnosila teret zabrinutih, ponosno pokazivala panoramu grada, tiho odlazila i dolazila sa Trebevića...

Direktor JU Muzej Sarajevo Mirsad Avdić je kazao da izložba slijedi priče o planini Trebević, izletima, planinarenju, sankanju, spuštanju niz padine Trebevića, olimpijadi, uništvanju žičare i njenih stanica, kao i ponovnoj izgradnji.

Dio izložbe nazvan "Tama" prikazuje vrijeme agresije na Sarajevo i BiH, kada je žičara 'ubijena' kao i njen čuvar Ramo Biber.

"To je šira slika žičare koja je bila simbol grada, a izložba završava i pričom ponovne izgradnje, ljudima koji su bili najveći donatori poput Edmonda Offermana", rekao je Avdić.

Ideja je da izložba, nakon Vijećnice, bude postavljena i na polaznoj stanici žičare.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije