U Podgorici otvorena izložba Aleksandre Nine Knežević

Radiosarajevo.ba
U Podgorici otvorena izložba Aleksandre Nine Knežević
Foto: Buybook / Izložba Aleksandre Nine Knežević u Podgorici

U posljednjim decembarskim danima u Centru savremene umjetnosti Crne Gore i njegovoj galeriji „Centar“ otvorena je izložba „Book covers“ bosanskohercegovačke grafičke dizajnerice Aleksandre Nine Knežević. Postavku izložbe u galeriji Centar čine naslovnice za knjige koje su nastale zadnjih desetak godina, rađene za izdavačke kuće u Bosni i Hercegovini i regionu, ali i naslovnice knjiga koje su otkupili strani izdavači, a prethodno su objavljene u izdavačkoj kući Buybook (Sarajevo-Zagreb). 

Radovi Nine Knežević se odlikuju čistom i savremenom idejom, jednostavno komuniciraju internacionalnim vizuelnim jezikom, a predstavljeni su kroz razigranu tipografiju i ilustraciju.

Aleksandra Nina Knežević diplomirala je na Akademiji likovnih umjetnosti na odsjeku za grafički dizajn. Za svoj rad primila je brojna međunarodna priznanja i nagrade, a radovi su objavljivani u mnogim časopisima specijalizovanim za umjetnost i dizajn (Communication Arts, Luezers Archive, Print, Typo, Fontmagazine…)

Izlođba Aleksandre Nine Knežević u Podgorici - undefined

Foto: Buybook: Izlođba Aleksandre Nine Knežević u Podgorici

Godine 2018.  je uvrštena među 200 najboljih svjetskih ilustratora (Luerzer’s Archive: 200 Best Illustrators Worldwide 09-10). U razdoblju 2006-2010. bila je predsjednica Udruženja likovnih umjetnika primijenjenih umjetnosti i dizajnera Bosne i Hercegovine (ULUPUBiH).

Za svoj projekat Sarajevo Dingbats dobila je Godišnju nagradu Collegium Artisticum (Grand Prix) 2014. godine koju dodjeljuju sva tri strukovna udruženja u Bosni i Hercegovini.

„Iako izdavači najčešće vide knjigu kao potrošačku robu, pokušavam da ne radim dizajn naslovnica nužno da bi on prodao knjigu kao proizvod. Knjiga ima svoju posebnu magiju i vrijednost i ne bi trebala da postane samo potrošački, komercijalni proizvod. Smatram da naslovnice za knjige ne moraju biti vizuelno komplikovane ili objašnjene do detalja, treba da čitaoca potaknu na razmišljanje.

Trenutno na magistarskim studijima na Akademiji likovnih umjetnosti u Sarajevu istražujem istorijat knjiga, naslovnica i razmišljam o budućnosti knjige… Posljednjih godina razvoj tehnologije je pomogao i bržu produkciju knjiga, tako da je ubrzan sam proces nastanka knjige, što dovodi do masovne produkcije i ovog medija, koji počinje da se utrkuje i sa ostalim komercijalnim proizvodima. Pojavila se i digitalna forma knjige, a meni lično, puno je draža knjiga kao posebno oblikovan umjetnički predmet, gdje uživam u strukturi i mirisu papira i osjećam njenu toplinu“, rekla je povodom još jedne izložbe njena autorica Aleksandra Nina Knežević.

„Nina Knežević je prije desetak godina, ako već ne i više, počela raditi naslovnice za Buybook, najznačajnijega bosanskohercegovačkog knjižnog izdavača. Ali umjesto da montira tuđa slova po kupljenim ili ukradenim fotografijama, ona je odlučila da sve radi sama. Vrlo često sama crta slova, ili izrađuje vlastite fontove, a naslovnu stranicu knjige dizajnira, kreira, slika otprilike onako kako se izrađuju slike. Svaki je element tu njezin. Ako, međutim, i nije njezin, upotrijebljen je kao oblik ili sadržaj kojim ona manipulira u svom radu, a ne kao gotov element u dizajnu. Ona se iznimno rijetko služi fotografijama - naslovnice su joj, uglavnom, zasnovane na spoju i odnosu ilustracije i slova, ili su u čistoj tipografskoj igri. Još od vremena Mihajla Arsovskog - tog zagrebačkog genija grafičkog dizajna - u bližoj okolini i u regiji nije bilo dizajnera koji tako superiorno vlada fontovima“, napisao je povodom naslovnica i dizajnerskog rada Nine Knežević književnik Miljenko Jergović, dodajući kako knjige nisu konfekcija, knjige su za Ninu Knežević umjetnost.

Izložbu u Galeriji Centar u Podgorici, posjetioci će moći pogledati do 27. Januara 2019. godine.

Izložba Aleksandre Nine Knežević u Podgorici - undefined

Foto: Buybook: Izložba Aleksandre Nine Knežević u Podgorici

 

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije