U petak otvaranje izložbe "Mona Liza i Supermen: Džon Kenedi i Nova granica kulture"

Radiosarajevo.ba
U petak otvaranje izložbe "Mona Liza i Supermen: Džon Kenedi i Nova granica kulture"
Izložba "Mona Liza i Supermen: Džon Kenedi i 'Nova granica' kulture" bit će otvorena u petak, 11. novembra u Historijskom muzeju u Sarajevu u 19 sati.

Nakon otvorenja izložbe koja dolazi iz Muzeja savremene umjetnosi Banja Luka, bit će upriličeno i ekskluzivno predavanje prof. dr Dejvida Lubina: "Zamrznuti u istoriji: Kenedijevi stižu u Dalas", na engleskom jeziku.

Izložba će publici na zanimljiv način predstaviti život predsjedničkog para Kenedi: od inauguracije, kulturnog aktivizma, odnosa prema savremenoj umjetnosti, trke u svemir, sve do tragičnog završetka jednog od omiljenih ličnosti američke historije. Političke i društvene okolnosti koje su početkom sedme decenije XX vijeka dovele do strateške promjene pravca u zvaničnoj kulturnoj politici SAD biće predstavljene kroz niz fotografija, popularnih časopisa, stripa i autentičnih dokumentarnih materijala koji su doveli do stvaranja kulta ličnosti Džona Kenedija.

David M. Lubin, profesor je umjetnosti na univerzitetu Wake Forest Charlotte C. Veber i opširno se bavi temom američke umjetnosti i popularne kulture. 

Nagrađivani je autor knjige "Ubistvo Kenedija: Dž.F.K i kultura slika" (Shooting Kennedi: JFK i Culture of Images), a njegova najnovija knjiga je "Velika iluzija: Američka umjetnost i Prvi svjetski rat" (Grand Illusions American Art and the First World War).

Tokom 2016-2017 bio je gostujući profesor američke umjetnosti na Univerzitetu Oksford. Predavanje prof. dr Lubina temelji se na njegovoj nagrađivanoj knjizi "Ubistvo Kenedija: Dž.F.K i kultura slika" (Shooting Kennedy: JFK and the Culture of Images).

Knjiga crpi spektakularno šarolik intelektualni i vizuelni teren: neo-klasično slikarstvo, viktorijansku poeziju, modernu umjetnost, holivudski film, sitkome i pokazuje kako se javnost identificirala lično sa Kenedijevima i čineći to razumjela njihovo mjesto u svijetu. Ova mješavina historije umjetnosti, kulturne historije i popularne kulture nudi evokativan pogled na SAD u XX vijeku.

Merilin Monro, Slivija Plat, Dona Rid, Plejboj magazin, Džek Rubi, Rosenbergovi i mnoge druge ličnosti, manje poznati događaji i priče iza kulisa oživljavaju u knjizi prof. Lubina dok on otključava značenje ovih slika o Kenedijevima.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije