U Narodnom pozorištu svečano otvorena Galerija sjećanja "Sulejman Kupusović"

Radiosarajevo.ba
U Narodnom pozorištu svečano otvorena Galerija sjećanja "Sulejman Kupusović"
Pred velikim brojem ljubitelja kulture, a pod pokroviteljstvom bošnjačkog člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine, večeras je u Narodnom pozorištu u Sarajevu otvorena galerija sjećanja "Sulejman Kupusović".

Galerija, koja je otvorena u foajeu Narodnog pozorišta, za cilj ima promociju teatarskih autoriteta i njihovih djela, koja su utemeljila vrijednos umjetničkog rada Narodnog pozorišta, istaknuli su organizatori.

"Narodno pozorište Sarajevo, od svog osnivanja do danas, neiscrpan je izvor kulturno-historijskih činjenica o razvoju dramske, operne i baletne umjetnosti u BiH. Izuzetno bogata arhiva najvećeg bh. teatra obavezuje nas da je otvorimo za javnost i prikažemo kroz edukativno-kulturološki program koji smo nazvali "Galerija sjećanja Sulejman Kupusović"", istaknuto je na otvaranju galerije.

Kroz ovu galeriju trebao bi biti prikazan cjelokupan historijat Narodnog pozorišta Sarajevo, kao centralne pozorišne kuće BiH, koje je svojim umjetničkim rezultatima, radom generacija umjetnika i načinom organizacije postalo važan element pozorišnog i uopće duhovnog života u BiH.

"O uspjehu i napredovanju Narodnog pozorišta Sarajevo najrječitije govore brojna učešća na gotovo svim značajnim festivalima u regionu, pa i u Europi, i gostovanjima u zemlji i inostranstvu, te mnoge nagrade i priznanja koje su dobili naši umjetnici i ansambli za kvalitet svojih izvedbi. Naša kuća je, takođe, ugostila veliki broj umjetničkih ansamabla i renomiranih umjetnika iz cijelog svijeta.

Narodno pozorište Sarajevo je poseban doprinos dalo kako razvoju drame i novih dramskih oblika i autentičnom tumačenju klasike u Drami, tako i Operi i Baletu, kao i razvoju muzičke literature za Operu i Balet u bosanskohercegovačkim razmjerama. Među autorima vrijedi nabrojati: Skendera Kulenovića, Mešu Selimovića, Hamzu Humu, Isaka Samokovliju, Miroslava Jančića, Duška Anđića, Uroša Kovačevića, Ahmeda Muradbegovića, Envera Čolakovića, Edhema Mulabdića, Abdulaha Sidrana, Asima Horozića, Nijaza Alispahića", dodali su iz NPS-a na otvaranju izložbe.

Posebno su istaknuli kako je "Galerija sjećanja Sulejman Kupusović" značajna budući da se bliži stogodišnjica rada Narodnog pozorišta u Sarajevu.

"Galerija sjećanja Sulejman Kupusović će biti prostor gdje ćemo tematski izlagati historijat Narodnog pozorišta i prezentirati biografije najznačajnijih umjetnika i autora. Samim nazivom Galerije želja nam je odužiti se našem najvećem reditelju, tetarskom vizionaru i autoritetu, Sulejmanu Kupusoviću za ogroman umjetnički opus kojim nas je zadužio, i koji je za života zagovarao važnost očuvanja i njegovanja sjećanja na naše umjetnike i njihovu umjetničku ostavštinu", zaključeno je na otvaranju galerije.

Prva postavka u ovoj Galeriji posvećena je prvakinji Drame NPS-a Nadi Đurevskoj, kroz izložbu simboličnog naziva Nada Đurevska - snaga teatarskog izraza. To je posebno značajno jer su Kupusović i Đurevska bili povezani posebnom umjetničkom niti, te međusobnim velikim umjetničkim poštovanjem.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije