Livno: Islamski, pravoslavni i katolički hor pjevali zajedno

J. Ć.
Livno: Islamski, pravoslavni i katolički hor pjevali zajedno
Foto: OMS Livno / Koncert duhovne muzike
U organizaciji livanjskog Odbora za međureligijsku saradnju (OMS), koji djeluje pri MRVBiH, u subotu, 24. marta u Domu kulture održan je koncert duhovne muzike.

Na koncertu  su nastupili Hor Islamskog pedagoškog fakulteta iz Zenice, Oktet Bogoslovije Svetog Petra Dabrobosanskog iz Foče i Veliki župni zbor Sv. Nikole Tavelića iz Tomislavgrada.

Ovaj kulturno-vjerski događaj rezultat je saradnje predstavnika vjerskih zajednica i crkvi te potvrda da se može zajednički raditi, širiti krug poznanstava, povjerenja, uzajamnog poštovanja i tolerancije između pripadnika različitih religijskih grupa, što doprinosi međureligijskom dijalogu, kao nezaobilaznoj potrebi u našoj zemlji, poruka je organizatora i domaćina ovog jedinstvenog kulturnog događaja, priređenog u preduskršnje blagdane. 

"S obzirom na to da se muzika u ovome segmentu prezentirala kao odlično sredstvo komunikacije i uz svu različitost koja je predstavljena, pokazala se njena univerzalna vrijednost, još ako je kao takva govorila i vodila nas Bogu onda je kao takva još vrjednija. Tako da ovakav oblik druženja kroz molitvu i glazbu svakako smatram dobrim", rekao je za Radiosarajevo.ba Dinko Periša, sekretar OMS-a Livno.

Poruka ovakvog koncerta je bila, kako je kazao Periša, da različitost, koja je u BiH i te kako izražena, trebamo iskoristiti na osobno bogaćenje i uvezivanje.

Na pitanje da li će u skorije vrijeme biti još ovakvih koncerata rekao je da sve zavisi od sredstava koja su na dispoziciji.

"Nakon ovog koncerta već se javila ideja i volja za nekim ponovnim okupljanjem zbog toga što je koncert kao takav bio dobar i pozitivan", napomenuo je Dinko Periša.

Horovi su tu noć izveli po nekoliko pjesama.

Muški oktet iz Foče izveli su pravoslavne duhovne pjesme posvećene Bogu i Hristu, Veliki župni zbor iz Tomislavgrada pjesme posvećene Mariji, Kristu i uskrsnuću, dok je izvrsni ženski oktet iz Zenice izveo splet illahija u spomen Allaha, dž.š., i poslanika Muhammeda.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije