Škola glume: U BKC-u premijerno izvedena predstava Crvenkapa

Radiosarajevo.ba
Škola glume: U BKC-u premijerno izvedena predstava Crvenkapa
Foto: Škola glume / Premijera predstave Crvenkapa u sarajevskom BKC-u

Nakon tri godine djelovanja kulturno – edukativni projekat Škola glume Javne ustanove Bosanski kulturni centar Sarajevo, ne prestaje da iznenađuje uspjesima, kako u stalnom poboljšanju kvalitete nastavnog plana i programa, tako i u pozorišnoj produkciji.

U četvrtak, 19. 12. 2019. godine sa početkom u 19 časova, u galeriji Bosanskog kulturnog centra premijerno je izvedena Crvenkapa, završna predstava druge generacije polaznika ovog projekta. Mirza Mušija, voditelj klase koji potpisuje i režiju predstave te učenici Ilhana Avdibašić, Denis Kazić, Malik Hukara i Adil Avdibašić mnogobrojnoj publici pokazali su umijeća i vještine koje su u protekle dvije godine naučili u Školi glume.

Nakon premijere uslijedila je dodjela diploma i ispraćaj druge generacije polaznika koji su pohađanje kulturno-edukativnog projekta Škola glume počeli u februaru 2018. godine.

O predstavi

Crvenkapa, poznata bajka za djecu, rađena je po scenariju Miroslava Čonkića koji joj daje jedan drugačiji, moderniji oblik.  Tekst na jedan  zabavan, edukativan i aktueliziran način  akcentira potrebu mladih da  bez učenja, truda i kontinuiteta preko noći postanu "slavne" ličnosti, a taj trend itekako znaju da koriste lažni "režiseri" nečasnih namjera.

Premijera predstave Crvenkapa u sarajevskom BKC-u - undefined

Foto: Škola glume: Premijera predstave Crvenkapa u sarajevskom BKC-u

Riječi Mirze Mušije...

'"Osjećaji su pomiješani... ponos, radost, neizmjerna sreća, ali i tuga, jer ih ispraćamo. Naviru mi slike onog prvog trena upoznavanja i bojažljivog, ali odlučnog izlaska na audiciju. Borbe za svoje mjesto. I dan danas je tako.'", kroz smijeh govori Mirza.

'"Zahvalan sam na onome što sam od njih naučio, kao i na prilici da ih nečemu naučim. Ova noć je potvrda da je puno doprlo do njih. Rasli smo zajedno. Želja mi je da predstava Crvenkapa u 2020. godini nađe put do publike, a moja četvorka nastavi pričati svoju priču", dodao je Mirza.

Premijera predstave Crvenkapa u sarajevskom BKC-u - undefined

Foto: Škola glume: Premijera predstave Crvenkapa u sarajevskom BKC-u

U 2019. godini timu projekta Škola glume,  koji čine akademski glumci, voditelji Asja Pavlović i Mizra Mušija te Irena Orozović, koordinator projekta pridružila se i akademska glumica Irma Alimanović koja je preuzela voditeljstvo grupe starijih osnovaca.

Pored završnih ispita, vrste Javni čas i premijere predstave Crvenkapa u decembru nas očekuje još jedno produkcijsko izdanje ovog projekta, a riječ je o završnoj predstavi druge generacije srednjoškolske grupe, Oprosti nam Pirandello, u režiji voditeljice klase, glumice Asje Pavlović.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije