Renovirana kuća Ive Andrića svečano otvorena u Herceg Novom

Radiosarajevo.ba
Renovirana kuća Ive Andrića svečano otvorena u Herceg Novom
Od danas su u Njegoševoj ulici u Herceg Novom, Crna Gora, vrata kuće koju je sagradio i u kojoj je živio bosanskohercegovački nobelovac Ivo Andrić, kada se sa suprugom Milicom doselio iz Beograda 1964. godine, otvorena za posjetioce.

Kuća, koju je poslije piščeve smrti, općina Herceg Novi otkupila od njegovih nasljednika, djelimično je renovirana i otvorena za javnost, a kako je poručio gradonačelnik Herceg Novog Stevan Katić bit će mjesto sjećanja na piščev život i djelo, mjesto kulture i susreta umetnika.

Njeno renoviranje će u fazama trajati do 2020. godine, a sredstva su osigurana iz Europske unije.

"Do sad su urađeni hitni radovi na očuvanju i uređenju objekta, a programi pripremljeni za ovo ljeto prvi su korak da ovo postane kuća sjećanja na piščev život i djelo, mjesto kulture i susreta umjetnika, na ponos Novljana i zadovoljstvo svih koji posjete naš grad", rekao je Katić, a prenijeto u saopćenju press servisa Herceg Novi.

I Vladimir Roganović član ekspertskog tima na projektu revitalizacije kuće Ive Andrića smatra da je ovo veliki događaj za Herceg Novi i za cijelu kulturu te da je, kako je rekao, priča o Andriću tek počela, zahvaljujući gradu Herceg Novom, a program koji će se ubuduće odvijati u nekadašnjem piščevom domu otvoren je izložbom Ivo Andrić - pisac i/ili diplomata, čiji je autor direktorica Muzeja grada BeogradaTatjana Korićanac.

"Za Muzej grada Beograda je velika čast što smo pozvani da učestvujemo u ovom projektu", kazala je Korićanac i zahvalila se na pozivu.

Kako je rekla, izložba je premijerno prikazana 2011. godine i do danas je postavljena 50-ak puta širom Europe, u gradovima u kojima je Andrić diplomatski službovao, ali je i prevazišla njegovo diplomatsko putešestvije.

Svečanom otvaranju kuće, kome je prisustvovao veliki broj zvanica, prethodilo je potpisivanje sporazuma o saradnji u oblasti kulture i obrazovanja između dva Andrićeva grada - Herceg Novog i Višegrada.

"Tako je Andrić opet povezao Herceg Novi i Višegrad. Zanimljivo, to se dešava na tačno 50 godina od kada je veliki pisac posljednji put boravio u Herceg Novom i 50 godina od kada je krenuo posljednji voz prugom koja je naš grad povezivala s još jednim Andrićevim gradom, Sarajevom", rekao je Stevan Katić.

I načelnik Općine Višegrad Mladen Đurdjević, kako je rekao ovaj događaj je pun emocija, a sporazum novi korak u budućnost jer će pojačati saradnju Herceg Novog i Višegrada na svim nivoima.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije