Traži se investitor: Svi saglasni da je Sarajevu potrebna nova koncertna dvorana

N. K.
Traži se investitor: Svi saglasni da je Sarajevu potrebna nova koncertna dvorana
U javnosti Sarajeva posljednjih dana se ponovno govori o mogućnosti izgradnje savremene koncertne dvorane na Marijin Dvoru, ideji koja je rođena odmah nakon rata.

Regulacionim planom Centar Marijin Dvor odranije je odobrena izgradnja koncertne dvorane Sarajevo, koja će se nalaziti na sadašnjem parkingu pored mosta Suade Dilberović.

Podsjećamo, godine 1998. Grad Rim je finansirao međunarodni arhitektonski konkurs za idejni projekat koncertne dvorane u Sarajevu, i tada je pobijedila grupa mladih arhitekata pod nazivom Urban future, koji pripadaju značajnijim arhitektonskim grupama u svijetu.

Treba istaknuti da je na čelu žirija ovoga konkursa bila čuvena arhitektica Zaha Hadid (u međuvremenu preminula) koja je projektovala mnoge građevine u svijetu, između ostalog, i Londonski olimpijski Aquatic Centre.

Iz Općine Centar koja raspolaže pravom na zemljište, ponovo su aktualizirali priču o izgradnji dvorane, kako bi, eventualno, privukli investitore. Za Radiosarajevo.ba kažu da je koncertna dvorana ugrađena u važeći planski akt na osnovu provedenog međunarodnog konkursa, čije finansiranje je provedeno od Grada Rima i u kome su učestvovale 43 države.

"Koncertna dvorana planirana je na parceli ukupne površine cca 11.795 m2, kroz tri podzemne etaže maksimalne tlocrtne površine 6.300 m2. Međutim, sve do danas institucije vlasti nisu planirale sredstva za realizaciju ovoga projekta", kazala je za Radiosarajevo.ba Amela Landžo, pomoćnik načelnika za prostorno uređenje i komunalne poslove Općine Centar.

"Plan Općine Centar u narednom periodu jeste stvaranje uslova koje spadaju u našu zonu odgovornosti, kako bi se u pronašao način finansiranja ovoga projekta i kako bi se krenulo u realizaciju izgradnje ovoga kulturnog centra koji je veoma bitan za Sarajevo", dodala je ona.

"Radi se o veoma značajnom javnom objektu za Sarajevo, koji je za razliku od mnogih drugih objekata u gradu rezultat najvećeg međunarodnog kongresa održanog u BiH. Održan je neposredno poslije rata i jedan od članova žirija je bila pokojna Zaha Hadid. S obzirom na važnost ovoga objekta, finansijer bio trebao biti Grad Sarajevo ili više instance vlasti jer se radi o javnom objektu koji će uveliko obogatit ne samo Sarajevo nego zasigurno i cijelu BiH", objašnjava za Radiosarajevo.ba Vedad Islambegović ispred Asocijacije Arhitekata u Bosni i Hercegovini.

Koncertna_dvorana_ZahaHadid_Fena_Sarajevo2.jpg - undefined

Položaj koncertne dvorane na Marijin Dvoru

Sa stanovišta muzičke struke, ovakva dvorana zasigurno je potrebna. Ona će utjecati na omasovljenje publike, kao i na unapređenje kvaliteta koncertne ponude.

Samir Lokvančić, v. d. direktor Sarajevske filharmonije, u razgovoru za Radiosarajevo.ba je istakao da skoro dvije decenije stoji na papiru projekat i ideja da glavni bh. grad dobije koncertnu dvoranu.

Samir Lokvančić - undefined

Samir Lokvančić

"Ako gledamo sa stajališta struke realizacija ovog projekta je od krucijalne važnosti jer se danas u Sarajevu koncerti organiziraju u improviziranim salama i kao takvi ne mogu pružiti kvalitet kakav se očekuje", objašnjava nam Lokvančić.

Međutim, v. d. direktor Sarajevske filharmonije napominje kako su oni već ranije podržali ideju da se Bosanski kulturni centar (BKC) u Sarajevu vrati u prvobitno akustično stanje (ranije je to bila sinagoga) kako bi mogao služiti kao koncertna dvoranu u kojoj će Sarajevska filharmonija imati svoj stalni prostor.

"Nažalost, ni dan-danas ništa nije urađeno po pitanju i ove ideje, te je nažalost sve ostalo mrtvo slovo na papiru. Sarajevska filharmonija i dalje je podstanar u Narodnom pozorištu koje je prebukirano, jer tu danas djeluje nekoliko institucija - Drama, Opera, Balet, Sarajevska filharmonija i veliki festivali kao što su MESS, SFF, Balet Fest. Ograničeni smo prostorom i to u velikoj mjeri utječe na razvoj kulture“, dodao je on.

Podsjećamo, jučer su iz Kamernog teatra 55 poslali saopćenje za javnost kojim se podržava inicijativa da se na lokalitetu Marijin Dvora izgradi velika i moderna koncertna dvorana.

"Sarajevo je oduvijek bilo grad kulture i prepoznatljivih kulturno-umjetničkih sadržaja, i smatramo da bi jedan ovakav centar samo upotpunio i uveličao tu sliku. Kamerni teatar 55, kao jedna od najreprezentativnijih teatarskih kuća, kako u gradu, tako i u zemlji, rado podržava svaku inicijativu koja doprinosi afirmaciji umjetnosti i umjetnika u Gradu Sarajevu", rekli su iz Klamernog teatra 55.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije