Tegle sa zemljom iz masovnih grobnica kao vječni podsjetnik

Anadolija
Tegle sa zemljom iz masovnih grobnica kao vječni podsjetnik
Dženan Kriještorac / Radiosarajevo.ba / Muzej zločina protiv čovječnosti i genocida čuva bolne uspomene

Muzej zločina protiv čovječnosti i genocida 1992-1995. i umjetnica Anita Zečić u petak sa početkom u 10.30 sati u prostorijama muzeja u Sarajevu predstavit će zajednički projekat - umjetničku instalaciju masovnih grobnica “Dokaz".

Asadovi će sinovi nakon 27 godina konačno znati gdje je babin mezar

Instalacija je posvećena civilnim žrtvama opštine Prijedor nad kojima su izvršeni zločini 1992. godine, a simbolično će biti predstavljena na dan uoči kolektivne dženaze 86 žrtava bošnjačke nacionalnosti ubijenih u Prijedoru 1992. godine. 

Bivši logoraši iz Trnopolja u subotu će naći vječni smiraj

Nakon “Putujućeg spomenika Prijedor ‘92” i “Mjesta zločina” ova instalacija je treća po redu napravljena u sklopu projekta “Prijedor ‘92”, koji za cilj ima čuvanje sjećanja na civilne žrtve općine Prijedor u Bosni i Hercegovini i svijetu, saopćeno je iz Muzeja. 

Instalacija “Dokaz” se sastoji od 120 tegli različitih veličina i osam lopata. 

Tegle, njih 99 tegli simbolišu pronađene masovne grobnice i napunjene su zemljom sa lokacija gdje su one i pronađene. 

Da ti srce stane: Muzej zločina protiv čovječnosti i genocida čuva bolne uspomene

Preostala 21 tegla će biti postavljena iznad starih zahrđalih lopata, u ”lebdećem” položaju, kako bi predstavila grobnice koje još uvijek nisu pronađene i čije lokacije još uvijek nisu poznate. 

Veličine tegli se razlikuju u odnosu na broj tijela ekshumiranih iz pojedinih masovnih grobnica. 

Svaka tegla ima i svoj opis u kojem su navedeni naziv masovne grobnice, lokacija, geografske koordinate, kao i broj ekshumiranih i identifikovanih osoba. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije