Takmičarski program u Cannesu: Uvršten Ceylanov film

Radiosarajevo.ba
Takmičarski program u Cannesu: Uvršten Ceylanov film
Novi film turskog reditelja Nuri Bilge Ceylana, „The Wild Pear Tree“ uvršten je u Takmičarski program 71. Cannes Film Festivala, a ova vijest za bh. kinematografiju ima poseban značaj.

U koprodukciji "The Wild Pear Tree" učestvovala je i naša zemlja, bh. koproducent je producentska kuća 2006., a producent je Mirsad Purivatra, umjetnički konsultant na filmu je Izeta Građević, a asistent dizajnera zvuka i kompozitor dijela muzike u filmu je Mirza Tahirović.

Film je podržala Fondacija za kinematografiju Sarajevo.

Za film "The Wild Pear Tree", uz Nuri Bilge Ceylana, scenarij potpisuju Akin Aksu i Ebru Ceylan. Uloge u filmu su ostvarili: Aydin Doğu Demirkol, Murat Cemcir, Bennu Yildirimlar, Hazar Ergüçlü, Serkan Kesin, Tamer Levent, Akin Aksu, Ahmet Rifat Şungar, Kubilay Tunçer, Öner Erkan, Özay Fecht, Kadir Çermik, Ercüment Balakoğlu, Sencar Sağdiçi i Esena Keskinci.

Produkciju filma potpisuje turska kuća Zeynofilm, a uz bh. kuću 2006. koproducenti su Memento Films (Francuska), RFF International (Bugarska), Sisters and Brother Mitevski (Makedonija), Detailfilm GmbH (Njemačka) i Film i Väst (Švedska).

Ovo je drugi filmski projekat u kojem Purivatra sarađuje sa izvanrednim turskim rediteljem Nuri Bilge Ceylanom. Podsjećamo, 2011. Purivatra je bio koproducent Ceylanovog filma "Bilo jednom u Anadoliji" koji je nagrađen Grand Prixom Cannes Film Festivala.

Za producentsku kuću 2006.  "The Wild Pear Tree" će biti četvrta koprodukcija prikazana u zvaničnom program Cannes Film Festivala.

Godine 2016. u zvanični program Cannesa uvršten je film "Sieranevada" eminentnog rumunskog reditelja Cristija Puiua, a 2014. specijalnu projekciju u okviru glavnog programa na istom festivalu imao je i omnibus 13 evropskih reditelja "Mostovi Sarajeva".

Prvi film u čiju produkciju je bila uključena producentska kuća 2006. bio je "Cirkus Columbia"  Danisa Tanovića.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije