Svjetska premijera filma „Dream Team Babe“ na AJB DOC filmskom festivalu

Radiosarajevo.ba
 Svjetska premijera filma „Dream Team Babe“ na AJB DOC filmskom festivalu
Foto: Radiosarajevo.ba / Svjetska premijera filma „Dream Team Babe“

U Sarajevu će od 11. do 15. septembra, u online formatu, biti održan AJB DOC filmski festival, na kojem će svjetsku premijeru imati film „Dream Team Babe“, scenaristice i rediteljice Lejle Zvizdić.

Produkciju potpisuje PLATFORMA u koprodukciji sa Al Jazeera Balkans.

Film prati priču šest energičnih bakica iz Ljubuškog, koje zajedno broje više od 450 godina i povezuje ih zajednička ljubav prema rodnoj grudi, pjesmi, životu i druženju.

Tradicionalnu pjesmu od zaborava čuvaju tako što na etno melodiju pišu vlastite tekstove u kojima obrađuju aktuelne društvene teme, najčešće duhovitog sadržaja.

Tako su tokom posljednjeg SP u nogometu, napisale pjesmu hrvatskom selektoru, hercegovačkih korijena Zlatku Daliću, a na spisku imaju i pjesme o afričkoj šljivi, viagri, bračnim odnosima, izderanima farmericama i brojne druge.

Bake nevjerovatnom energijom i šarmom plijene pažnju gdje god se pojave, pa su tako osvojile i cijeli region nastupom u svjetskom show-programu “Supertalent”. I „ukrale“ show, a zamalo i preuzele žiri.

Ipak, iza svake od njih krije se različita i teška životna priča. Narušeno zdravlje, mizerne penzije, rad u poljima za dnevnicu, samoća i tuga za izgubljenim bračnim drugovima i djecom rasutom po svijetu. Sve su udovice, sem jedne.

 Svjetska premijera filma „Dream Team Babe“ - undefined

Foto: Radiosarajevo.ba:  Svjetska premijera filma „Dream Team Babe“

Ali uprkos teškim uvjetima i okolnostima, ne predaju se i ne čekaju da im smrt pokuca na vrata. Posljednju dionicu života odlučile su proživjeti, a ne preživjeti.

Film „Dream Team Babe“ ušao je u zvaničnu selekciju 18 dokumentarnih fimova od 300 prijavljenih iz cijelog svijeta.

Zvanično će i zatvoriti AJB DOC filmski festival 15. septembra, kada će biti dostupan online i besplatno na OVOM linku.

Film su podržali Fondacija za kinematografiju Sarajevo, Grad Ljubuški, Ministarstvo za kulturu i sport KS i Općina Ilidža.

Pogledajte i uživajte u traileru:

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije